Новините: Най-важното за деня, 31 март

3112
Новините: Най-важното за деня, 31 март
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 31 март.

НОВА ЗАПОВЕД: ОТРИЦАТЕЛЕН PCR ТЕСТ ОТМЕНЯ КАРАНТИНАТА ЗА ЧАСТ ОТ ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ АФРИКА

Въвежда се облекчен режим за част от пристигащите от Африка. Това става ясно от нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. С нея на практика се дава възможност за отмяна на задължителната 10-дневна карантина като се представи отрицателен PCR тест.

СЗО: ИВЕРМЕКТИН КАТО ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 САМО ПРИ КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ

Световната здравна организация препоръчва използването на „Ивермектин“ като лек за коронавирус само в клинични изпитвания. Организацията обяви това в прессъобщение, публикувано днес в Женева.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: НАТРУПА СЕ УМОРА В ОРГАНИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА УПРАЖНЯВАТ КОНТРОЛА

"Когато мерките продължат повече от 2 седмици се натрупва умора, не сме стигнали до крайностите, които наши съседи приложиха - полицейски час. Натрупа се напрежение и се натрупва умора и в органите, които трябва да  упражняват контрола, затова се предприемат мерки за разхлабване, но нищо толкова не се разхлабва - маските си остават и да не се събираме." Това коментира настоящата ситуация с разпространението на коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

АНГЕЛ КУНЧЕВ: ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. По думите му винаги, когато здравните власти взимат решение за промяна на мерките, се сблъскват с двете тенденции – хората и бизнесът да продължат да работят и данните за новодоказаните случаи.

ЕС СЕ СМИЛИ НАД БЪЛГАРИЯ, ЩЕ ПОЛУЧИМ 2,86 МИЛИОНА “ВАКСИНИ НА СОЛИДАРНОСТТА“

България е една от петте държави в Европейския съюз, които ще получат допълнителни дози ваксини срещу COVID-19 от заделена за целта квота. За това съобщава изданието Politico в свой материал.

АФП: БОРИСОВ СЕ ЗАДЪРЖА НА ВЛАСТ ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА И ПРОТЕСТИТЕ

Когато българите излязоха на улиците миналото лято с искане за оставката на консервативния премиер Бойко Борисов, анализатори смятаха, че след почти десетилетие на поста времето му е изтекло. Това се казва в анализ на агенция Франс прес от София.

ПОЛИТОЛОГЪТ АТАНАС РАДЕВ: НОВИТЕ ПАРТИИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ПРОТЕСТНИЯ ВОТ

Новите политически формации имат най-голям електорален потенциал да отнесат протестния вот. Партията на Слави Трифонов ще спечели най-много на тези избори. Това заяви в предаването "Студио Actualno" студентът по политология Атанас Радев, коментирайки предизборната кампания у нас, както и предстоящите парламентарни избори на 4 април.

“ТЕ ОБЕЩАХА“ ИЛИ ГОЛЯМАТА КОЛЕКЦИЯ НА ПРЕДИЗБОРНИ ХВАТКИ

Студенти създадоха полезна платформа, която прави колекция на предизборните обещания. Нарича се "Те обещаха" и може да я разгледате в Reddit. Платформата събира накуп щедрите декларации на политиците преди изборите, за да може да ги припомни по-късно, когато  казаното е вече удобно забравено, разказаха създателите на "Те обещаха" - Волен Вушков и Денис Георгиев пред Actualno.com.

АМЕРИКАНСКО ИЗДАНИЕ: НАД ЕВРОПА НАДВИСВА СЯНКАТА НА НОВА СТУДЕНА ВОЙНА

Пролетните температури в Източна Украйна започнаха да се повишават, като коментатори предполагат, че активните военни действия могат да започнат след приключване на размразяването. Това пише американското издание The National Interest в публикацията си The Shadow of a New Cold War Hangs over Europe.

АНДРЕЙ ГИЗДОВ И ОКОТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

Андрей Гиздов е един от най-успешните и креативни български ИТ специалисти. Той е познат до момента със създаването на алгоритъм, който изчислява възрастта на черепи, открити при археологически разкопки. А последният му проект е повече от интересен: AI, който да използва много по-малко информация при обработка на снимки с почти същата ефективност на разпознаването. Ето какво разказа за идеята си и технологиите Андрей в рубриката ни "Човекът от бъдещето".

Д-Р ВАНЬО ВЕЗИРОВ И НЕГОВИЯТ МЕДИЦИНСКИ “ОСКАР“ (ВИДЕО)

3D пpинтиpaнeтo нaбиpa все по-голям популярност в съвременното ни общество и предлага решения в много различни области. Ваньо Везиров е млад лекар и предприемач с мисия да променя света чрез иновации в медицината. През 2019 година той основава биотехнологична компания за 3D принтиране на персонализирани медицински импланти за хора и животни, както и за изработка на 3D анатомични и хирургични модели.

ВИДЕО ЗА БЪЛГАРИЯ СЪБРА БЛИЗО 3 МЛН. ГЛЕДАНИЯ САМО ЗА НЯКОЛКО ДНИ (ВИДЕО)

Видео, разкриващо красотата на България през различните сезони, събра близо 3 000 000 гледания само за няколко часа в Instagram, превръщайки се в една от най-успешните реклами на страната ни по света. Автор на краткия клип е младият фотограф Кристофър Русев, който се завръща в България, за да се развива и твори в нея и за нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 9 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 8 май 2024 г.

Много атракции и забавления във Family Fantasy Land на 1 юни

Служебният кабинет обезпечи видеонаблюдението и видеозаснемането за изборите

Кабинетът смени областните управители на Благоевград, Видин, Добрич и Плевен

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com