Новините: Най-важното за деня, 31 юли

3639
Новините: Най-важното за деня, 31 юли
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 юли. 

ПРОКУРАТУРАТА РАЗКАЗА ЗА ВРЪЗКА МЕЖДУ "БИВОЛЪ" И TAD GROUP ОТНОСНО ХАКВАНЕТО НА НАП

Прокуратурата твърди, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).

АДВОКАТ ХАДЖИГЕНОВ: ВЪЗМОЖНО Е ХОРАТА ЗАД "БИВОЛЪ" ДА БЪДАТ ОБВИНЕНИ В КИБЕРТЕРОРИЗЪМ

"Издателите на "Биволъ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов, очакваха прокуратурата да обяви, че имат връзка с фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Според тях беше въпрос на време. Те, както и аз, не сме изненадани по никакъв начин". Това заяви пред Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов, който представлява журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов по скандалния случай, при който Стоянов и румънския му колега Атила Биро бяха по следите на аферата "Джи Пи Гейт".

ПУСНАХА НА СВОБОДА ШЕФА НА TAD GROUP СРЕЩУ 100 000 ЛЕВА

 Специализираният съд пусна измени мярката за неотклонение на собственика на TAD Group Иван Тодоров от "задържане под стража" към "парична гаранция" в размер на 100 000 лева. Тодоров трябва да внесе гаранция до 10 дни.

Според съдиите свидетелските показания по делото не касаят обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Няма и никаква опасност той да се укрие, защото въпреки знанието, че е с обвинение, се е прибрал в България и е съдействал на разследването. Няма опасност и да извърши ново престъпление.

ШЕФЪТ НА КПКОНПИ ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ ПОДАДЕ ОСТАВКА

Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев подаде оставка. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева пред депутатите в пленарната зала по време на днешното заседание. Гласуването стана без Георгиев в зала.

ВЪВ ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ ЗА ХАКВАНЕТО НА НАП ОЩЕ НЕ МИСЛЯТ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРЕВРАТ (ВИДЕО)

Не мога да кажа, че има белези на преврат. Това заяви Красимир Ципов, председателят на Временната анкетна комисия, която се занимава с хакерската атака срещу НАП. Ципов веднага направи уточнение, че тепърва има да се изслушва и прокуратурата.

ШЕФКАТА НА НАП: ГОРАНОВ ИСКА ОТ МЕН РЕШЕНИЯ, НЕ ОСТАВКА

Ударът беше насочен срещу НАП, но засегнати са всички български граждани, чийто лични данни бяха незаконно публикувани. Ударът е срещу нас. Оценявам усилията на всеки един колега от агенцията, всеки един от тях продължава съвестно да изпълнява задълженията си. Ние сме задължени да гарантираме приходите в държавата. Така започна изказването си на пресконференция директорът на НАП Галя Димитрова.

ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ СВАЛИ ЛИХВАТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЛЕД КРИЗАТА ОТ 2008 Г.

Федералният резерв (ФЕД) на САЩ намали лихвените проценти за първи път след финансовата криза и намекна, че може да го направи отново през тази година, за да изолира рекордно дългосрочната икономическа експанзия в САЩ от забавянето на глобалния растеж, предаде Bloomberg.

С 10 на 2 гласа 12-те гуверньори на централни банки в системата на ФЕД гласуваха основната лихва да бъде свалена с 0.25% и да се движи в целевия диапазон от 2% до 2.25%.

НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ: ОТМЕНИХА ЗАБРАНАТА ЗА СТРОЕЖ НА "ЗЛАТЕН ВЕК"

Административният съд в София отмени спирането на строежа на скандалния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Изграждането му беше спряно през април след скандал със строителното разрешително на фирма "Артекс". Според съдебното решение няма никакви правни основания за разпореденото спиране на строежа на небостъргача.

ЗАСЕГА: МЕТОДИКАТА НА ДЯЛОВОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ПАРНОТО И ТОПЛАТА ВОДА Е НЕРЕДОВНА

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) т.е. първа инстанция обяви за нищожни т. 6.4.1 и т. 6.7 от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от Наредба № 16-334 за топлоснабдяването.

По същество т. 6.4.1 от методиката касае формулата за отделеното количество топлинна енергия от отоплителни тела, а т. 6.7 касае достъпа до отчетните уреди - според методиката в такива случаи трябва да се правят изчисления сякаш няма уреди за индивидуално отчитане. За целта се приемат данните на подобно отоплително тяло, напримерот аналогично помещение на друг етаж и се начислява по уравнение, включващо максимална мощност.

БОРИСОВ: СВЕТЪТ ОЦЕНЯВА СДЕЛКАТА ЗА F-16, ВЪПРЕКИ ГЛУПОСТИТЕ, КОИТО СЕ ИЗПИСАХА

Поздравявам Министерството на отбраната и на финансите, на икономиката, всички които работиха по този стратегически проект за превъоръжаване на Българската армия. Това заяви преди редовното заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

DIE WELT: НОВАТА НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖЕНИЯТА НА БАЛКАНИТЕ

В Югоизточна Европа купуват оръжие както никога досега. Междувременно напрежението между враждебните настроените една спрямо друга етнически групи нараства. На фона на ситуацията Русия се намесва, доколкото е възможно - и по този начин допълнително увеличава потенциала за конфликт в покрайнините на ЕС. Това коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt, цитирани от агенция "Фокус".

На 26 юли Румъния обяви, че е спряла руски трансфер на оръжие за Сърбия по река Дунав. Той се състоеше от десет използвани, но модернизирани БРДМ-2, част от необичаен подаръчен пакет за Сърбия: 30 модернизирани бойни танка Т-72 и 30 бронирани превозни средства. Подарък на руския народ за сръбския.

ПРЕДРИЧАТ РАЗПАДАНЕ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, АКО БОРИС ДЖОНСЪН ИЗПЪЛНИ СВОЯ BREXIT

Борис Джонсън показа обичайното си перчене: "Хората, които залагат срещу Великобритания, ще загубят ризите си, защото ние ще възстановим доверието в демокрацията", заяви той, като повтори обещанието да изкара страната от Европейския съюз "и ще изпълним многократните обещания от парламента към хората да излезем от ЕС на 31 октомври. Без ако, без но". Но вече Джонсън е този, който започва да прилича на премиер без дрехи, пише в свой материал американският вестник The Washington Post.

Във вторник британският паунд спадна до най-ниското си ниво от две години, реакция на нарастваща тревога заради вероятността правителството на Джонсън да изкара Великобритания извън Европа чрез Brexit без сделка. Неговият кабинет е пълен с радикални брекзитъри, които, като Джонсън, искат да видят Brexit реализиран на всяка цена.

ОТРАВЯ ЛИ КРЕМЪЛ НЕУДОБНИТЕ НА ПУТИН?

Критикът на Путин, Алексей Навални, излежава 30-дневна присъда лишаване от свобода заради провеждането на масов протест, след като властите блокираха изтъкнати опозиционни кандидати да участват в изборите в Москва. Неговата говорителка Кира Ярмиш заяви, че той е на лечение след "тежка алергична реакция".

Личният му лекар Анастасия Василиева, след посещението си в болница при Навални, по-късно сподели във Facebook, че той страда от подути клепачи и многобройни абсцеси по врата, гърба, торса и лактите. Адвокатът му обаче заяви, че има съмнения сред опозиционните среди, че Навални може да е бил изложен на въздействието на "неизвестно химично вещество", пише БГНЕС.

ЗАКРИВАТ ДОМОВЕТЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ДО 2035 Г.

По данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) към настоящия момент на територията на цялата страна с финансиране от държавния бюджет функционират общо 27 дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ), с общ капацитет 2 080 места, от които 2 021 са заети; 13 дома за пълнолетни лица с психични разстройства (ДПЛПР), с общ капацитет 1 020 места, от които заетите са 977.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com