Новините: Най-важното за деня, 7 май

8553
Новините: Най-важното за деня, 7 май
Снимка: БГНЕС

По традиция, Actualno.com представя на читателите си вечерния информационен бюлетин - за днешния 7 май.

БОЯН ПЕТРОВ ИЗЧЕЗНА В ТИБЕТ

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май насам, след като е опитал да покори най-ниския от върховете, високи над 8000 метра - 8013 метра. Новината за изчезването на Петров беше съобщена от съпругата му Радослава във Facebook. Съгласно информацията, Петров е изчезнал след опит за покоряване на връх Шиша Пангма. Този връх е един от най-опасните за покоряване и е най-малко пъти изкачван от всички осемхилядници на света.

Петров е тръгнал да се качва сам, след като останалите алпинисти, които били с него, се върнали. Времето в района е много лошо и тепърва ще се прави опит българинът да бъде потърсен. Фалшива новина пък за кратко даде по-голяма надежда за съдбата на алпиниста ни.

ВЛАДИМИР ПУТИН ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ (ВИДЕО)

Русия е преживяла много трудности в своята история и винаги е успявала да се възроди от тях като птица феникс - ще го стори и сега. Това беше основното послание, което руският президент Владимир Путин отправи в речта си по случай встъпването си в длъжност за четвърти мандат като президент на Русия. Той отново поиска Медведев да му е премиер.

ВМРО ВНЕСЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ ПРИ РЕЛИГИИТЕ

Религиозен радикализъм и осъществяване на терористични актове, основани на него, наличие на индикации за политизация на вероизповеданията и на започнал процес на дезинтеграция на религиозен принцип на отделни религиозни общности в страната, както и разпространението на религиозни доктрини за промяна на държавното устройство, светския характер и закони на страната ни - това са причините, поради които лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов официално предлага промени в Закона за вероизповеданията. Каракачанов обяви чрез личния си профил във Facebook, че официално внася предложенията си в парламента.

ЕВРОПЕЙСКА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИ ДАННИ – БЕЗ ДА ВИ ИСКАТ КОПИЕ ОТ ЛИЧНА КАРТА

Независимо дали в България ще има нов Закон за защита на личните данни, който да внедри Регламента на ЕС за защита на личните данни (GDPR), този регламент влиза в сила от 25 май. Това заяви председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Основният момент в GDPR е да има по-сериозни ограничения при използването на ЕГН в публичния и частния сектор.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ УДАРЕНА РУСИЯ ОТ ИПОТЕЧНА КРИЗА ПО АМЕРИКАНСКИ?

В близките година и половина-две ще има криза в Русия с т.нар. "лоши дългове" (бел. ред. – просрочените заеми и кредити). Това твърди пред в. "Независимая газета" бившият руски зам.-министър на икономическото развитие в периода 2014 – 2017 година и научен сътрудник на Института за икономическа политика Александър Ведев. Той посочва и защо. "Имаме кредитен портфейл от 11 трилиона рубли и годишна лихвена ставка от 16%, като всяка година трябва да изплащаме 2 трилиона рубли", обобщава експертът.

ПАРИТЕ В ЕС ДО 2027 ГОДИНА – КОЙ ПЕЧЕЛИ И КОЙ ГУБИ?

Ще минат няколко седмици преди ЕК да предостави повече подробности за предложението си за бюджетна рамка от 1,279 трилиона евро за периода 2021 - 2027 година, което след това в продължение на месеци, ако не и на години ще бъде предмет на разпри между правителствата, депутатите и лобистките групи. Ето някои от тези, които изглеждат като първоначални победители и губещи от проекта на бюджета на Гюнтер Йотингер, според Politico.

МАСОВ БОЙ С НОЖОВЕ, БУТИЛКИ И ЮТИИ МЕЖДУ БЪЛГАРИ В ГЪРЦИЯ

Българи са предизвикали масово сбиване в Траганос, Западен Пелопонес. Инцидентът е станал факт още в края на миналата седмица – на 4 май вечерта.

ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ ЗАДЪРЖАХА БЪЛГАРИ, ЗАЩОТО ОПИТАЛИ ДА ПОЧЕТАТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Има директива, това се случва винаги около 4 май. Това заяви собственикът на БГНЕС Любчо Нешков във връзка с инцидент, при който той беше задържан в Гърция. Нешков, заедно с още двама души, беше задържан при опит да отдаде почит на паметта на Гоце Делчев. Големият българин загива близо до гръцкия град Серес, като там има полуразрушен олтар.

СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ОСТАНАХА БЛОКИРАНИ В РИМ СЛЕД ОТМЕНЕН ПОЛЕТ НА RYANAIR

Около 180 българи са блокирани на летище "Чампино" в италианската столица Рим, съобщава МВнР. Съгласно информацията на външното ни министерство, това е станало заради отменен полет на нискотарифната компания Ryanair до София - заради гъста мъгла. На тях им беше оказана помощ от посолството ни в Рим.

ВУЛКАН ПРЕДИЗВИКА ЕВАКУАЦИЯ НА ХАВАИТЕ, СТОТИЦИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ УДАРИХА САЛВАДОР (ВИДЕО)

31 къщи са разрушени в източната част на остров Хаваи, най-големия в едноименния архипелаг, заради изригването на вулкана Килауеа. Сградите са унищожени от потоците лава. Телевизия CNN съобщава за 1700 евакуирани. Към момента са открити 9 вулканични пукнатини, от тях изригва лава и отровни газове.

НОБЕЛОВАТА АКАДЕМИЯ СЕ РАЗПАДА ЗАРАДИ СЕКС СКАНДАЛ

Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, заяви, че четирима от нейните членове (които традиционно са назначени до живот) ще бъдат освободени от длъжност след скандала за сексуално насилие, който провали тазгодишните награди, предаде БГНЕС. Организацията беше разтърсена, след като през ноември миналата година шведски ежедневник публикува свидетелските показания (в разгара на кампанията #Metoo) на 18 жени, които заявяват, че са били изнасилени или сексуално насилвани от влиятелни фигури със сериозни връзки с Академията.

ЯСЕН Е СЪПЕРНИКЪТ НА ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗА ПЪРВИЯ МУ МАЧ В МАДРИД (ВИДЕО)

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров ще се изправи срещу познат съперник в първия си мач в испанската столица Мадрид. Димитров излиза срещу Милош Раонич. Преди мача нашето момче направи тренировка със световния номер едно Рафаел Надал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество