Новините: Най-важното за деня, 8 март

2472
Новините: Най-важното за деня, 8 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Екипът на Actualno.com представя най-важните новини от днешния 7 март

Д-Р КАЦАРОВ: НЕ Е ЛОГИЧНО ДА СА ОТВОРЕНИ РЕСТОРАНТИТЕ И ДА СЕ СПИРАТ ПЛАНОВИТЕ ОПЕРАЦИИ (ВИДЕО)

Това е огромен проблем, тъй като на практика отнема права на хора, които не са ваксинирани. Ваксината е доброволна, но с ваксинационен паспорт, става задължителна, иначе не можеш да пътуваш. Това заяви в предаването "Студио Actualno" д-р Стойчо Кацаров, председател на управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването, коментирайки дебата около въвеждането на т. нар. ваксинационен паспорт.

ПРОФ. АНГЕЛОВ: ОБСЪЖДАМЕ ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИ В ОБЛАСТИТЕ СЪС ЗАБОЛЕВАЕМОСТ НАД 300 НА 100 000 ДУШИ

Ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на 28-те РЗИ-та в страната, Националният оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб, предаде БТВ.

ДИРЕКТОРЪТ НА РЗИ ПРЕДУПРЕДИ ЗА НОВИ МЕРКИ, НО СОФИЯ ОЩЕ БИЛА ДАЛЕЧ КАТО ЧИСЛА

За момента на територията на София все още има свободни легла за болни от коронавирус. Това заяви ръководителят на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ: ПРЕБОЛЕДУВАЛИТЕ Е ДОСТАТЪЧНО ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ С ЕДНА ДОЗА

Преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветвам това да е есента. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

ПЕТТЕ ПРОБЛЕМА НА ВАКСИНАЦИЯТА

В социалните мрежи се появи история за трагичните последици от ваксинацията срещу коронавирус на млад мъж от района на Брянск. В момента 19-годишният Кирил е парализиран и хоспитализиран. С каква конкретно ваксина е ваксиниран младежът с колегите си, не се казва. Известно е само, че ваксината е поставена в началото на февруари.

КОРОНАВИРУСЪТ В ПЕРУ: ПРИ МАСОВА УПОТРЕБА НА “ИВЕРМЕКТИН“, В ПЪТИ ПО-НИСКА СМЪРТНОСТ

Сериозни статистически данни от Перу наливат вода в мелницата на учените, които твърдо вярват, че лекарството "Ивермектин" помага срещу COVID-19. Според цитиран от сайта TrialSiteNews (подробности на английски какъв е този сайт има в материал на авторитетното издание Businesswire) анализ, направен на база официалните данни от перуанската здравна система, от момента на въвеждане на масовата употреба на "Ивермектин" в латиноамериканската държава има драматичен спад на смъртността от COVID-19.

РАЗСЛЕДВАНЕ: НАД 1500 ПРЕПИСКИ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА СА “СКРИТИ“

На обновения сайт на българската прокуратура има една не много видима секция, в която адвокати, журналисти, граждани и всеки заинтересован може да прави справки за движението на определено досъдебно производство или проверка, стига да знае номера на прокурорската преписка. Така е на теория.

ПОЛСКИ ПРОФЕСОР: ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГОСПОДА ГЛЕДАТ НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА КАТО НА ПОСЛЕДНАТА СИ КОЛОНИЯ

Колониалната ера не е приключила, тя е само трансформирана и днес се практикува безнаказано в Европа, пише полският професор Анджей Новак в последния брой на изданието Wpis. В статията той обяснява, че бившите европейски колониални сили и Германия все още считат Източна Европа за „по-нисша“ и я възприемат като последната си колония.

ЗАЛЯЗВА ЛИ ЗВЕЗДАТА НА МЕРКЕЛ И ПАРТИЯТА Й ЗАРАДИ COVID?

Недоволство във връзка с неуспехите при справянето с пандемията, скандали: популярността на Ангела Меркел и германските консерватори намалява седмица преди регионалните избори, които ще изиграят ролята на тест преди парламентарните избори в края на септември. Това пише в репортаж от Берлин Ясин Льо Форестие от Франс прес, обощава БНР, като се позовава и на други източници.

БЕЗ ПРАВО НА ВОЙНА: КОНГРЕСЪТ СЕ СТРЕМИ ДА ОРЕЖЕ ВОЕННИТЕ ПЪЛНОМОЩИЯ НА БАЙДЪН

Американският конгрес обсъжда възможността за ограничаване на правата на президента Байдън да използва военна сила в чужбина, съобщава в анализ Gazeta.Ru.

ПУТИН И РУСКАТА ДИЛЕМА

Неотдавнашната дипломатическа разпра между Русия и Европейския съюз, в резултат на която руският външен министър Сергей Лавров заплаши Русия да прекрати връзките с 27-те европейски държави, е само последната пукнатина в отношенията на Русия със Запада, счита американското издание National Interest под заглавие „Putin and the Russian Dilemma”.

8–МИ МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com