Новините: Най-важното за деня, 8 юли

10210
Новините: Най-важното за деня, 8 юли
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com събра за вас най-важните новини от неделя, 8 юли.

МОМИЧЕНЦЕ СЕ УДАВИ В Р. ЛУДА ЯНА, ТЪРСЯТ 6-ГОДИШНАТА Й СЕСТРА

Грижи за децата е полагала майка им, но тази сутрин тя е излязла и отишла на работа, като ги оставила в къщи сами. Двете деца излезли и не се прибрали.

ИЗПУСНАТ ПРЕЛИВНИК ЗАТВОРИ АМ "ТРАКИЯ"

При преливането на местния водоем Джаков мост, който е с ограничена вместимост, няма пострадали, нито застрашени хора и имоти в района, съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

ПОЧИНА РУМЪНСКИЯТ ШОФЬОР ОТ КАТАСТРОФАТА КРАЙ МЕЗДРА

От тежките си наранявания почина 44-годишният румънски шофьор, който предизвика тежката катастрофа преди обед на моста край Мездра на международния път Е-79. При катастрофата пострадаха и съпругата и 6-годишният син на загиналия. Те остават във Врачанската болница под наблюдение.

ПРЕДОТВРАТИХА АВАРИЯ В АЕЦ В УКРАЙНА

Службата за безопасност в Украйна предотврати авария в АЕЦ, която е можела да предизвика технологична катастрофа, пише в съобщение на службата, цитирано от БГНЕС. Ръководството на атомната централа в Николаевска област е купило некачествено оборудване, което било подменено навреме.

БОСИЯ С ОСТРИ РЕАКЦИИ КЪМ ЗАМ.-МИНИСТЪР, ТВ ЕКСПЕРТ И РАБОТЕЩА КАТО ЖУРНАЛИСТ

Макар че вчера (7 юли) и днес (8 юли) българският поет и дисидент Николай Колев-Босия не протестира активно пред Народното събрание, защото, по негови думи, е пълен с течности и трябва да ги "изгони", за да не натоварва сърцето, думите му остават все така остри. В две публикации в своя Блог Босия обръща по-сериозно внимание на медиите. Колев изрично иска право на отговор от телевизия "Европа" заради излъчено от тях интервю със зам.-транспортния министър Ангел Попов, когото Босия нарича "Геле Линейката".

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ НА ПРОКУРОР

Образователното министерство даде на прокуратурата Великотърновския университет. Причината са издадени свидетелства за професионална квалификация „Учител” на 170 курсисти от Италия. От висшето училище отхвърлят констатациите на МОН, съобщава БГНЕС. Проверката на просветното ведомство е за период от преди две години, съобщава Нова тв. Тогава във Великотърновския университет са обучени 170 курсисти от Италия за педагози, препратени там от Европейския политехнически университет в Перник. Причината – университетът в Перник нямал акредитацията за обучаване на педагози.

ЗАДЪРЖАХА 61-ГОДИШЕН МЪЖ С НАД 100 Г ХЕРОИН

61-годишен мъж от село Подайва е задържан с над 100 г хероин. Около 20.10 часа на 7 юли в хода на извършване на процесуално-следствени действия, в село Здравец, на изхода за село Пчелина, е спрян лек автомобил. Това съобщиха от ОДМВР-Разград.

ЕРДОГАН - ПЪРВИЯТ СУЛТАН НА НОВА ТУРЦИЯ

Турция официално ще премине от парламентарна форма на управление към президентска на 9 юли. Реджеп Тайип Ердоган ще получи такива пълномощия, каквито не е имал нито един политически лидер на Турция преди него. Той ще положи клетва пред парламента. Така Турция официално ще стане президентска република.

МЕРКЕЛ: НАТО ТРЯБВА ОТНОВО ДА СЕ ФОКУСИРА ВЪРХУ РУСКАТА ЗАПЛАХА

НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианса, където трябва да изгради отбрана срещу потенциална руска агресия, смята канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от европейската редакция на електронното издание Politico.

ГЕРМАНИЯ ОПРОСТЯВА ПРАВИЛАТА ЗА ЧУЖДА РАБОТНА РЪКА

От години в програмата на ГСДП е залегнало искането за подобен закон. И години наред това искане се проваля поради съпротивата на консервативните коалиционни партньори от ХДС и ХСС. Двете партии-посестрими постоянно повтарят, че Германия не е имиграционна страна и твърдят, че има предостатъчно законови разпоредби, уреждащи тази тематика. Социалдемократите не споделят това мнение.

6 ДЕЦА ИЗВАДИХА ОТ ПЕЩЕРАТА В ТАЙЛАНД, ОСТАНАЛИТЕ 7 - В ПОНЕДЕЛНИК

Шест деца са изведени от пещерата в Тайланд. Спасителите в Тайланд изведоха успешно на повърхността първата група от шест деца, които повече от две седмици бяха блокирани в пещерата Кхао Луанг. Евакуирането на останалите седем момчета ще бъде подновено след поне десет часа, заяви ръководителят на кризисния щаб Наронгсак Осотанакорн.

БАЛТИЙСКО МОРЕ УМИРА?

Специалистите установиха, че последният период на загуба на кислород в Балтийско море е започнал не през 50-те години на миналия век, както се смяташе досега, а в началото на 20-и век. При това особено интензивен процес, обусловен от човешки фактори, имало в края на века.

КАКВО ЩЕ СПАСИ БАНАНИТЕ?

Дивите банани може би държат ключа към запазването на ядливите бананови насаждения, които бяха сложени в списъка на застрашените растения. Те могат да бъдат открити само на Мадагаскар и са само пет възрастни дървета, които са останали в дивата природа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com