Ново предложение - какви дърва да се горят при наличие на мръсен въздух

6906
Ново предложение - какви дърва да се горят при наличие на мръсен въздух
Снимка: БГНЕС

Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително да отговарят на условието да са сухи, за да не се образуват при горенето им фини прахови частици (ФПЧ). Това предвижда проект на наредба на земеделското министерство, която е пусната за обществено обсъждане с подписа на земеделския министър Десислава Танева, предаде в. "24 часа".

Текстовете, обаче, се отнасят само за общините, където има превишение на ФПЧ. Ако местният общински съвет реши, разпоредбата може да се прилага и само за определени части от общината, например само там, където масово хората използват за отопление през зимата дървесина. Ако в продължение на две календарни години емисиите от фини прахови частици в общината са в нормата, общинският съвет има право да отмени действието на наредбата, предвижда проектът.

Екоминистерството даде предложение за качеството на въглищата

Въглищата за огрев, които се продават на българския пазар, ще могат да имат само до 1% съдържание на сяра, до 12% съдържание на пепел и...

Изискването за горене само на сухи дървета не се отнася за горивни инсталации с мощност над половин мегават, т.е. такива, които не се ползват за домашни нужди, както и за инсталации за пелети и за дървесни брикети. От обхвата на наредбата се изключва и дървесината, която е предназначена за научни изследвания и изпитвания, както и тази, която се използва при бедствено положение до неговото отменяне.

Информация дали има превишение на фините прахови частици на територията на общината и с колко ще се дава от регионалните инспекции по околната среда и общините са длъжни да я публикуват на сайтовете си заедно с предупреждение към населението, че не може да ползва сурови дърва за огрев.

Според текста на наредбата сурова е дървесината, която има съдържание на влага над 30%. Освен това изискване дървесината за огрев, която се продава на населението, не може да е обработвана повърхностно с бои, лепила, смола и лакове. Тя не може да е импрегнирана или да е претърпяла друга химическа обработка, както и не може да бъде примесвана с нищо друго, например текстил, пластмаса, гуми или петролни продукти.

Продавачите на дървесина за битово отопление задължително информират купувача към коя от категориите – сурова или суха, е дървесината, предмет на продажбата. Същото трябва да правят и служителите на горските стопанства, когато издават превозни билети за транспортиране на дървесина по Закона за горите. Контролът върху използването на дърветата за огрев е на кмета на общината, който упълномощава проверяващи, регионалната инспекция по околната среда и водите, както и горските. Тези проверяващи имат право да привличат и други органи, например полицията, по време на проверките.

Доклад: Държавата не взема достатъчно мерки срещу замърсителите на въздуха

Най-сериозният фактор за замърсяване на въздуха в България са отделяните вредни емисии при битово отопление и мерките на национално и м...

Наредбата ще влезе в сила до 6 месеца след публикуването в “Държавен вестник”, а общественото обсъждане ще трае 30 дни, т.е. тя ще действа най-рано от януари догодина. В приложение към наредбата са дадени сроковете, които са нужни различните видове сурова дървесина да се съхраняват при определени условия, за да могат да се ползват за изгаряне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com