Ново религиозно напрежение: Дупница на нокти, Мюфтийството иска да си върне джамията

15904
Ново религиозно напрежение: Дупница на нокти, Мюфтийството иска да си върне джамията
Местният свещеник отец Георги Паликарски обещава да си обръсне брадата, ако в Дупница се намери поне един жив мюсюлманин

Религиозен спор избухна в Дупница заради собствеността на местната джамия. Заради намерението на мюфтийството да стопанисва обявената за паметник на културата джамия, свещеник от града заплашва да обръсне брадата си, предаде Нова тв.

Отец Георги Паликарски обещава да посегне към бръснача, ако в Дупница се намери поне един жив мюсюлманин.

Мюсюлмани се жалват от Мустафа Хаджи в прокуратурата

Инициативният комитет в защита на мюсюлманите в Пловдив подаде жалба в прокуратурата срещу главния мюфтия Мустафа Хаджи за измами в осо...

От няколко дни в Дупница общинари и Мюфтийство водят тиха война за джамията в града. Религиозният храм е обявен за културен паметник и в момента се използва за картинна галерия. От Мюфтийството обаче официално поискаха да станат собственик на обекта.

Искането накара архиерейският наместник на Дупнишка околия да прибегне до крайност. Свещеникът заплашва да обръсне брадата си в знак на протест.

„И казаха, че имало мюсюлманско братство в Дупница. Аз затова казах, че ще си отрежа брадата - ако намерят мюсюлманско братство или един поне мюсюлманин, който да се афишира като мюсюлманин”, каза отец Георги Паликарски.

Той твърди, че в Дупница мюсюлмани не живеят. Ето защо не може да се примири с искането на мюфтийството.

Ал Джазира: Нови опити за асимилация на мюсюлманите в България

Репресивните мерки срещу мюсюлманите не са идеология на отделни партии, а идеология на България през последните 130 години. Това е заяв...

Свещеникът също така допълва, че дупнишката джамия никога не е била действащ храм. На нейното място по време на турското робство е била построена църквата "Свети Харалампий". По-късно турците решили да построят джамия, но местното население не позволило, така че те превърнали сградата в затвор.

"Главното мюфтийство иска джамията, за да бъде изградена в цялост така наречената Мюсюлманска дъга, започваща от Турция, и приключваща в Албания. Това е част от идеологията на неоосманизма, а в момента има пречка за нейното реализиране. Участъкът от Гоце Делчев, долината на Струма, Дупница и Кюстендил е този, който прекъсва дъгата и именно това е причината мюсюлманите в България да бъдат толкова активни и да искат възстановяването на джамиите в Дупница и Кюстендил като действащи". Това обяви на пресконференция лидерът на „Атака” в Кюстендил и общинският съветник в Дупница Методи Стойнев, предаде dennews.bg.

Според Стойнев искането е провокация, а от Мюфтийството пращали мюсюлмани като емисари с идеята да заселят със свои хора Дупница. Стойнев смята, че тези действия ще доведат до ескалиране на социалното напрежение и един действащ мюсюлмански храм би взривил бунтовна Дупница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com