X
 
 

НСО плаща горивото за охраната на Доган и Пеевски

4507 1
НСО плаща горивото за охраната на Доган и Пеевски
Снимка: БГНЕС
ДПС може и да осигурява колите, в които НСО вози Ахмед Доган и Делян Пеевски, но службата плаща за горивото в частно-държавното партньорство по охраната на почетния председател и медийния магнат. Това пише „Сега“ като се позовава на отговори на НСО, дадени след повторно запитване по Закона за достъп до обществена информация.

НСО в момента ползва 20 автомобила, които не са нейна собственост. Чии са обаче, все още остава неясно. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви в края на м.г., че партията сама предоставя "коли и техника на НСО от години наред. И за г-н Пеевски, и за г-н Доган. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО".

ДПС предлага: Само премиер, президент и шеф на НС да бъдат с безплатна охрана от НСО

Само премиер, президент и шефът на НС да са с безплатна охрана от НСО. Това предвиждат предложените промени в закона за НСО, внесени от...

"Сега" е попитала НСО откога ползва коли и техника на ДПС, какви са те и на какво основание се употребяват. Информацията за Доган и Пеевски обаче се оказва със значение за националната сигурност и от НСО отказват да я предоставят. Тогава на службата за втори път е поставен въпросът дали ползва или някога е ползвала, автомобили, техника, или други активи, собственост на други физически или юридически лица, държавни или общински структури. Поискана е и справка, която да съдържа кои са тези структури, какви са ползваните активи, на какво основание и откога се ползват.

В отговора на началника на НСО Красимир Станчев се казва, че през 2018 г. службата е ползвала 100 автомобила под наем заради европредседателството и при провеждане на срещата във формата "16+1". През 2019 година са ползвани 15 коли под наем заради посещението на папата. "При такива случаи има заплащане на наемна цена", обясняват от службата, но не казват каква е тази цена и от кого са наети колите. Веднага след това обаче в отговора става дума за автомобили, които се ползват безвъзмездно "по необходимост".

"Причината за ползването на чужди активи - автомобили, въз основа на договор за временно безвъзмездно ползване е необходимостта. Не сме изразходвали финансови средства нито за закупуването на тези активи, а дори и за тяхното застраховане", се казва в отговора. От НСО допълват, че разходите им за тези коли, били свързани само с текущото им поддържане. НСО плащала и горивото. Колите от ДПС би трябвало да влизат в тази графа. Така излиза, че бензинът на Доган и Пеевски е за сметка на бюджета на НСО. От службата подчертават, че финансовите им отчети са публични и досега нямат констатирани нарушения.

"Тези автомобили, за които се отнася зададеният въпрос, се използват за оперативната дейност на службата и се включват и допринасят за подобряване на нивото на снабденост и качествата на техниката, използвана от службата за изпълнение на възложените й задачи", пише в отговора до "Сега". По закон освен хората на висши ръководни длъжности в държавата, при нужда НСО пази и семействата им, депутати, както и "други лица, свързани с националната сигурност". Охраната се предоставя при "конкретна застрашеност" с решение на комисия, в която влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС. От медията са попитали колко общо са тези "други лица", в какво се състои "конкретната им застрашеност" и откога се охраняват. И тази информация обаче се оказва секретна.

Охраната от НСО на Доган и Пеевски - какво мислят Радев, Борисов и Карадайъ?

Ако питате мен, ако президентът има правомощия върху Националната служба за охрана, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охра...

Преди Коледа президентът Румен Радев коментира, че Доган и Пеевски не би трябвало да се пазят от НСО. На 13 януари Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС внесоха законопроект, който предвижда, че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тарифата ще определя началникът на НСО. По този начин от партията формално узаконяват странната държавно-частна симбиоза, свързана с охраната на ключовите й фигури. Бюджетът на НСО е 44 млн. лв., като 38 млн. лв. от тях са разходи за персонала. От отговорите на службата става ясно, че броят на охраняваните към момента лица е под 50 души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Кети 1 Кети преди 3 седмици Профил на трол?
    Забелязвам, че от Актуално старателно заобикалят темата за хазарта и ролята на Черепа.За сметка на това се пускат разни "новинки", които пряко или косвено засягат враговете му. Например изказването на Герджиков.... Дали всичко това не е познатото "навеждане", характерно за българската журналистика от началото на 21 век или направо Божков си е един от спонсорите ви? Айде, поне си мълчете и не се п виж още ›› одмазвайте толкова!