"Ню Йорк Таймс": 36 часа в София

24043
"Ню Йорк Таймс": 36 часа в София

Първо дошли траките преди около 2700 години, последвали ги римляните, Византийската империя, османските турци и след това комунистите. В наши дни, над две десетилетия след падането на Желязната завеса и пет години след присъединяването към ЕС българската столица най-сетне има собствен облик.

На мястото на паметника на Ленин сега се издига статуя на Света София, светицата покровителка на града - тъмна принцеса, която по някакъв начин въплъщава срещата на Изтока и Запада, на старото и новото в града. Под нейния поглед се показва младежка, творческа енергия в момент, когато София се стреми да стане културна столица на Европа през 2019 г.

Това пише авторитетното американско издание "Ню Йорк Таймс" в очерк, посветен на българската столица.

В материала авторката Кристин Аджудуа, която прекарала 36 часа в София, пише възторжено за някои от забележителностите на столицата като катедралата "Св. Александър Невски", НДК, Музея на социалистическото изкуство, Боянската църква, Националния исторически музей.

Тя не пропуска да спомене и българската кухня, съчетаваща централноазиатски и европейски ухания, като посочва и някои от най-видните й представители - мешана скара, таратор, шкембе-чорба, кебапчета. Специално внимание отделя и на българските вина и ракия, като посочва и цените им.

Авторката е впечатлена и от клубовете в столицата, като отделя специално внимание на Студио 5, който определя като балкански джаз бар. Разказва и за Моста на влюбените, където човек може да се разходи и същевременно да разгледа открити изложби и да се полюбува на гледката към Витоша.

Американката журналистка не е пропуснала да посети и едно от емблематичните софийски места - Женския пазар, където "бабушки" са наредили всякакви стоки - от глинени съдове до баници. Тя допълва, че баницата е любимата закуска на българите, която върви в комбинация с боза.

Галерия със снимки на "Ню Йорк Таймс" от столицата може да видите тук! 

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com