Ню Йорк Таймс: Дори в страна-член на ЕС като България промяната е трудна

33482
Ню Йорк Таймс: Дори в страна-член на ЕС като България промяната е трудна

"Протестиращите в България откриха колко трудно може да бъде да предизвикаш промяна, дори в страна, която от 6 години е член на ЕС. (...) Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система. Тя им донесе и по-реалистично усещане какво може да им донесе членството в ЕС. Ситуацията изтъква и своеобразно безсилие на европейския блок да упражни влиянието си върху България за промяна, независимо от острите критики от Брюксел и дипломати и замразяването на част от помощта." Това разказва Андрю Хигинс в обширен материал за "Ню Йорк таймс", предаде bTV.

Той сравнява протестите в България с тези в Украйна, посочвайки, че докато украинците протестират и са окупирали столицата Киев, за да поискат по-стабилни връзки с Европейския съюз, Борис Рангелов, лидер на протестиращите български студенти, изказа посланието си от София, столицата на България, също бивша комунистическа страна, но за разлика от Украйна България вече е в Европейския съюз.

Протестиращите в Украйна са на улицата само от няколко седмици с призиви властите да подадат оставка. Рангелов обаче протестира от месец февруари срещу дълбоко корумпираната политическа система в страната.

„Трябва вече да сме в Гинес”, заяви господин Рангелов, за първа година студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Меглена Кунева, бивш министър по европейските въпроси, казва пред Хигинс, че никога не е мислила, че страната й ще е в толкова лошо състояние. "Смятах, че ще сме напреднали, и ще се движим по-добре и по-бързо." В статията се казва, че никой в България не мисли, че членството в ЕС не е донесло ползи или че е било грешка и според Кунева "без членство в ЕС България днес щеше да е по-зле и от Украйна."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com