Обмисляме по-строги правила за инвалидните пенсии, заяви Калфин

8085
Обмисляме по-строги правила за инвалидните пенсии, заяви Калфин
Снимка: БГНЕС

Всяка втора пенсия е инвалидна. Обмисляме По-строги правила при отпускане на инвалидните пенсии обмисля държавата. Това каза вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНР.

Той обяви, че ще се засили капацитета на ТЕЛК-комисиите. Сега лекарите в тях трябва да имат 10-годишен стаж и да не работят на друго място.

Те са претоварени, хората не са особено мотивирани. Плащането е доста ниско. Моето предложение е да се отвори и възможност за практикуващи лекари да участват и да получават допълнително възнаграждение.

Ще има и стандарти за първичните изследвания. Те ще се правят в стандартизирани лаборатории и лицензирани болници. Така ще се преодолее проблема с неточни резултати, които отварят вратата за освидетелстване. Освен това и НОИ трябва да е по-активен в контрола, смята социалният министър.

"Аз ще настоявам да има възможност не за всички, но там, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед, така че да се установят фактите. Има една идея да се свърже системата на Здравната каса с НОИ. Здравната каса и информационната система се знае за всеки човек какви лекарства е получавал, на какви изследвания е бил и така по-лесно ще се хване някой, който изведнъж се е разболял много тежко. И освен това нещо, което е много важно за мен, за хората между 18 и 65 години решението на лекарската комисия трябва да бъде не само каква е намалената функционалност, а и то трябва да бъде сравнено със здрав човек на същата възраст, защото в момента с кого сравняват, сравняват с атлети намалената функционалност", обяви Калфин.

Калфин призова социалните работници да го търсят за помощите на ромите

Недопустимо е социален работник да бъде уволнен, защото е спрял на законово основание помощи за ромски семейства, които не са ги заслуж...

Работна група в здравното министерство обсъжда предложенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com