Обрат по делото за взрива на гара Хитрино, скандални разкрития след експертизи

9481
Обрат по делото за взрива на гара Хитрино, скандални разкрития след експертизи
Снимка: МВР

До обрат по делото за експлозията на гара Хитрино се стигна, след нови експертизи представени днес на заседанието в Шумен.

Взривилата се цистерна не е била годна за експлоатация и е трябвало да се бракува. Дебелината на дъното на цистерната пък е по-малка от минимално допустимата.

Това поясняват от фирмата "Булмаркет ДМ", позовавайки се на експертиза и уточнявайки, че композицията не е била тяхно притежание.

Твърдение: Не висока скорост, а жп стрелка е причина за трагедията в Хитрино

Не високата скорост, а незаключената стрелка на релсовия път е причина за трагедията в Хитрино. Това беше казано по време на нарочна пр...

Самият взрив не е предизвикан от печка на твърдо гориво, а най-вероятно от скъсан проводник на електрическата контактна мрежа на гарата, която е била замърсена.

В съобщението се допълва, че документът е изготвен от вещите лица проф. д-р инж. Валери Стоилов от Технически Университет - София и проф. д-р инж. Симеон Ананиев от ВТУ "Тодор Каблешков"- София.Те са извършили детайлно проучване на техническото състояние на пробитата вагон-цистерна, на нейните стени и дъна.

Тяхното заключение е, че цистерната не отговаря на международните изисквания за превоз опасни товари.

Експертите посочват, че върху нея няма поставена маркировка, указваща датата и вида на извършеното изпитание, което е част от изискванията по стандарт. Последният сертификат е от 01.11.2013 година. Липсва щемпел на експерта, провел изпитването. Не е спазена разпоредбата на RID, минималната дебелина на стената да не е по-малка от указаните в конструктивните стандарти.

Докладът им сочи, че сертификатът на въпросната вагон-цистерна не съдържа информация за одобрена акредитационна процедура в съответствие с европейските стандарти. В експертизата става ясно, че дебелината на дъната на корпуса са по-малки от минимално допустимите.

Жителите на Хитрино завеждат искове за милиони левове срещу превозвачи

Пострадалите от взрива на гара Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв. срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет ре...

Това означава, че по нея има отлагания, натрупани от годината ѝ на производство - 1971 г до 2016 г. Вещите лица посочват, че според измерените стойности цистерната е следвало да бъде бракувана, а ремонтът на резервоара е извършен неправилно.

Малко по-късно от фирмата собственик съобщиха, че според експертизата подаването на ток в мрежата е причинило взрива в Хитрино.

Експертизата за възможността искра от контактната мрежа да е предизвикала взрива бе направена от проф. Иван Миленов.

При късането на кабел вследствие на катастрофата, се е образувала волтова дъга, която е много по-мощна от искра и е вероятната причина за експлозията“ – обясни преподавателят във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. Досега основната версия за възпламеняването беше за искра от печка на твърдо гориво.

По-рано днес вещото лице Марко Марков допусна, че експлозията е тръгнала от електроуред в близост. „Каква ще е тази експлозия, че печката след нея да изглежда като чисто нова“ – попита проф. Миленов.

Стърчаща релса пробила една от цистерните в Хитрино, сочи разследване на "Булмаркет"

Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви Димитър Баев, зам.-управител на &bdquo...

Адвокатът на пострадалите от Хитрино Николай Димитров оспори експертизата и обяви, че взривът се е случил четири минути преди дежурният на гара Хитрино да подаде ток към контактната мрежа.

"Времето в експертизите е определено с голяма вероятност, но никой не може да каже кога точно се е случил взривът и дали не става въпрос за няколко последователни взрива" – уточни проф. Иван Миленов.

Следващото заседание по делото е на 14 януари.

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

Управителят на "Булмаркет" с уклончиво обяснение за собствеността на фирмата

Ако има грешки, които се установят в експертизи и следствието, готови сме да понесем отговорност. Това заяви управителят на "Булмаркет ...

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака. Те не се признаха за виновни.

Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 г. бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

През март 2019 г. инженер заяви, че стара цистерна, която е трябвало да отиде за скрап, е причинила трагедията в Хитрино. Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми", обясни инженер Димов в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com