Обрат в сагата на село Труд - имало рискове за здравето на населението

9390
Обрат в сагата на село Труд - имало рискове за здравето на населението
Снимка: БГНЕС

Ново обстоятелство има в историята около централата за преработка на биомаса в село Труд, каза днес министърът на околната среда и водите Нено Димов, който дойде на място на разговаря с кмета на селото и инициативните комитети от Труд и Нова Загора.

Оказва се, че писмо от Министерството на здравеопазването, подписано от зам.-министър Светлана Йорданова, сигнализира МОСВ за реални рискове за здравето на населението и настоява за пълна оценка на влиянието върху околната среда на централата. Писмото е от 20 септември тази година, а данните за заболеваемостта, подадени от селския общопрактикуващ лекар сочат, че острите респираторни заболявания сред възрастните са се повишили с 30% през последната година, а при децата ръстът е 20%. Министър Димов каза, че това писмо и това искане ще бъдат използвани в съда.

Започва проверка за качеството на въздуха в село Труд

Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди проверка за качеството на атмосферния въздуха в село Труд. Измервания ще из...

Станимир Тончев, един от инициаторите на протестите в село Труд, каза за БГНЕС, че в Административен съд Пловдив е заведено дело от МОСВ, община Труд и Инициативния комитет срещу решението на директора на РИОСВ доц. Стефан Шилев, според което не е необходим ОВОС при одобряване на ново инвестиционно намерение на биоцентралата. Ситуацията е странна, защото в случая министерството оспорва в съда решение на свое подразделение.

Пред хората от Труд и Нова Загора, където има същите проблеми с идентична централа, министър Димов заяви няколко пъти, че няма как да се направи пълен ОВОС, но точно това е, за което настояват от Министерството на здравеопазването. Датата на делото все още не е насрочена. По всичко личи, че и протестите, които затваряха оживения път Пловдив- Карлово поне три пъти от миналото лято насам, и министерските визити, и множеството сигнали от хората ще трябва да очакват своето разрешение от Административния съд, който ще реши спрямо съществуващите наредби и закони. Една от тези наредби е така наречената номер 7, която отменя изискването за задължително отстояние на промишлени обекти от населени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com