Общинският съвет в Костинброд заседава във връзка с транспорта

11463
Общинският съвет в Костинброд заседава във връзка с транспорта
Снимка: Община Костинброд

В община Костинброд постъпи уведомление от Столична администрация за получено предизвестие от страна на „Борекс – транс“АД (превозвач от квотата на Столична община) за едностранно прекратяване на договора с възложителя Столична община и преустановяване на превозите по автобусна линия „София – Петърч“, считано от 01.01.2022г.

Това се казва в съобщение от Община Костинброд.

Във връзка с това незабавно са предприети постъпки пред Областния управител на област София - град за прилагане на допустима спешна мярка по пряко възлагане на превозите по тези курсове на друг превозвач, се посочва в съобщението.

Очаква се всеки момент въвеждането на спешната мярка, при което ще се обезпечи нормалното транспортно обслужване на населението.

Община Костинброд е в контакт с Областната администрация на София–град и Столична община и своевременно ще уведоми обществеността за развитието по случая.

Междувременно на 30.12.2021г. Община Костинброд бе уведомена от превозвача от квотата на общината ни – „Автобусни превози - Костинброд“ООД за едностранно въвеждане на промени в утвърдените транспортни разписания, считано от 10.01.2022г., както следва:

- преустановяване изпълнението на разписанията по линиите София - Чибаовци и София –Градец-Царичина през зимния сезон, т.е до 31.03.2022г.;

- отпадане на курсове по линията София – Петърч / най-ранните и най-късните курсове/ и промяна в интензитета на курсовете към намаляването им, чрез обединяване в средищни часове;

Във връзка с така създадената критична ситуация, застрашаваща нормалното транспортно обслужване на населението, на 02.01.2022г. / неделя/ от 10:00 часа в малкия салон на НЧ „Иван Вазов“ се проведе извънредно заседание на Общински съвет - Костинброд.

Присъственото заседание на общинска администрация, общинските съветници, кметове и кметски наместници от засегнатите населени места имаше за цел набелязване на спешни мерки в рамките на компетентността на органите на местната власт в община Костинброд за преодоляване на проблема и недопускане на срив в транспортното обслужване на населението. Проявявайки изключителна отговорност и съобразявайки се със сложността на казуса преобладаващата част от общинските съветници присъстваха лично на извънредното заседание. Останалата част се включиха онлайн, като повечето изразиха мнения и позиции

Предварително Общински съвет - Костинброд имаше предоставена за запознаване цялата кореспонденция със Столична община, както и необходимата пълна информация по претенциите на Автобусни превози Костинброд ООД за едностранна промяна на разписанията. Това позволи своевременно и в спешен порядък да бъде формирана обща позиция от страна на общинските съветници, независимо от политическата им принадлежност.

Относно проблема със софийската квота бяха взети решения за осъществяване на незабавен контакт и обмен на информация с компетентните администрации, отговорни за въвеждане на спешната мярка по възлагане на превозите на друг автобусен превозвач.

Относно едностранното уведомително писмо от „Автобусни превози – Костинброд“ ООД за прекъсване на транспорта по линиите София- Чибаовци и София –Градец-Царичина и промяна и отпадане на курсове по линията София – Петърч / най-ранните и най-късните курсове/ и другите предложени промени в разписанията Общинска администрация и Общински съвет изразиха единодушно становище, че са категорично против заявеното от превозвача намерение.

Общински съвет Костинброд възложи на Общинска администрация да бъдат подробно анализирани клаузите по договора с превозвача и при необходимост да се предприемат всички законово допустими мерки при евентуално преустановяване на изпълнението на договора от страна на превозвача.

Осигуряването на правото на придвижване на гражданите и защитата на техните права за качествено, редовно и безопасно транспортно обслужване е приоритет за местната общинска власт, която позиция еднозначно бе заявена от общинските съветници.

След проведеното двучасово заседание Общински съвет - Костинброд и общинска администрация – Костинброд остават в работна готовност, като следващите дни с оглед влизането на нов превозвач от софийската квота и при неизпълнение на маршрутните разписания от квотата на община Костинброд ще се предприемат незабавни действия, за който ще бъдете незабавноуведомени

Към момента продължава да е в сила подписаният договор с превозвача „Автобусни превози - Костинброд“ООД, при заложените в същия клаузи за спазване на утвърдените маршрутни разписания и график на курсовете. Не са налице фактически или правни основания за едностранна промяна в разписанията и превозвачът е длъжен стриктно да ги спазва.

Община Костинброд призовава гражданите да сигнализират незабавно в писмена форма или чрез електронно съобщение за всички констатирани нарушения от страна на превозвача „Автобусни превози - Костинброд“ООД и превозвача от квотата на Столична община „Борекс – транс“АД, в т.ч. неосъществени курсове или курсове несъвпадащи с одобреното разписание, за да бъдат предприети действия по санкционирането им съгласно клаузите по договорите.

От общината молят гражданите при подаване на сигнал да вписват имената си, адрес и телефон за контакт.

 

Община Костинброд: Модернизацията на жп линията от София до сръбската граница е изключително важна за нас

В ход е така важният проект за община Костинброд "Модернизация на жп линия София-Драгоман-Сръбска граница, участък Волуяк-Драгоман", съ...

 

 

 

 

 

Откриха две нови детски площадки в община Костинброд

Днес, в деня на почит към покровителя на семейството - Свети Мина, община Костинброд откри две нови детски площадки в село Драговищица ...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com