Общинските болници в София ще си сътрудничат за превенция на домашното насилие

959
Общинските болници в София ще си сътрудничат за превенция на домашното насилие
Снимка: iStock

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, д-р Антон Койчев, д.м., Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят предложение за включване на общински лечебни заведения към Меморандум за сътрудничество, засягащ превенция и отговор към домашното насилие и помощ за жертвите за предотвратяване на рецидиви в случаите на домашно насилие, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Става дума за „Първа многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Втора многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина" – София" ЕАД. Поканата е от Сдружение Асоциация „Деметра", което е неправителствена организация с основна мисия – защита на права и помощ за жертвите на насилие – домашно насилие, сексуално насилие и трафика на хора. Сдружението има специфичен опит в работа по предоставяне на помощ и закрила на жертвите на насилие и развива своята дейност в цялата страна.

Здравна комисия в НС прие още финансиране за областните болници

Областните болници да получават допълнително финансиране, приеха на първо гласуване членовете на парламентарната комисия по здравеопазв...

Целта на включването в Меморандума е общинските болници да съдействат на пострадали пациенти при съмнение за домашно насилие, да ги насочват към институции за закрила и помощ. Страните отчитат също като сериозен проблем липсата на достатъчно публична информация относно същността, значимостта и законовата рамка на домашното насилие, страните се съгласяват активно да взаимодействат за насърчаване на случаите на докладване и търсене на помощ.

Страните по Меморандума споделят следните приоритети: акцентиране върху необходимостта в семейството и приятелския кръг да се извършва превенция на явлението домашно насилие; популяризиране на информацията за Гореща телефонна линия 0700 40 150 за жертви на домашно насилие в ситуацията на пандемична обстановка; промяна в обществените нагласи спрямо домашното насилие; работа в посока намаляване броя на случаите на домашно насилие и превенция на рецидиви; поставяне на видни места в здравните заведения и полицейските структури на информационни плакати и брошури за телефонната линия.

Формите на сътрудничество, които страните договарят, са: обмен на информация, идеи, опит и статистически данни, разработване на съвместни проекти и инициативи, партньорство и участие във форуми, конференции, семинари, кръгли маси, обучения и работни срещи на тема домашно насилие и превенция, реализиране на медийни и публични събития за насърчаване борбата и превенцията с домашното насилие.

„Борбата с домашното насилие отдавна е моя лична кауза. След като увеличихме кризисните центрове за временно настаняване в столицата, създадохме първата в страната правна клиника за помощ на пострадалите от домашно насилие и много други логистични сътрудничества и провеждане на информационни кампании, виждам, че има още много за вършене в тази посока. Активното включване на общинските болници за предотвратяване и защита на потърпевшите е още една крачка към нормално човешко общуване и общество с европейски ценности", мотивира предложението председателят на СОС Георги Георгиев.

"Не е устойчиво решение": НС прие допълнително финансиране за областните болници

Със 180 гласа "за" депутатите единодушно приеха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, които дават нови възможности н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com