Общото събрание на следователите ще избира член на ВСС онлайн

2015
Общото събрание на следователите ще избира член на ВСС онлайн
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще се състои в две последователни съботи на 13 март 2021 г. и на 20 март 2021 г.

В първата събота, събитието ще се проведе дистанционно в онлайн среда, чрез осигуряване на видеоконферентна връзка. Всички следователи ще получат потребителско име и парола, за да могат да се регистрират чрез електронна поща за участието си във видеоконферентната среща чрез уеб базирана платформа. Общото събрание се провежда, ако присъстват повече от половината от включените в съответния списък магистрати. При липса на кворум събранието се отлага за един час по-късно и се провежда независимо от броя на присъстващите. Подсигурени са монитори, които ще осъществят присъствието на всички следователи, за да може да бъде открито заседанието и да бъде проведен избор на председател, на избирателна и секционна комисия, както и самото изслушване на кандидата.

Следователите избират нов член на ВСС на 20 март

На 20 март следователите избират нов член на ВСС, става ясно от заповед на главния прокурор. Общото събрание ще се проведе на 13 и 20 м...

Общото събрание, във втората събота, ще проведе гласуване за кандидата Стефан Петров – следовател в Национална следствена служба. Имащи право на глас са 428 следователи, като 393 от тях са заявили електронно гласуване. За да упражнят своя вот чрез този тип гласуване, ВСС предоставя индивидуален талон. Магистратите имат възможност и за гласуване чрез хартиена бюлетина на място в заседателната зала на Национална следствена служба в гр. София, бул. „Г. М. Димитров“ № 42, бл. 3, ет. 2.

Висшият съдебен съвет използва внедрената информационна система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите, която гарантира сигурността на гласуването, тайната на вота и свободното волеизявление. Достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България. В системата не е предвидена и няма възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Всички данни в информационната система от проведената конферентна среща и от влизане в сила на решението, с което избирателната комисия ще се произнесе за резултата от избора, ще се архивират и пазят 5 години от деня на избора.

Общото събрание на следователите и на двете дати е публично и ще се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС.

Огнище на коронавирус във ВСС - 10 души са с позитивни тестове

Десет човека са с положителните тестове за коронавирус във ВСС, предаде DarikNews. От институцията съобщават за един от членовете на С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com