Прокурорската колегия на ВСС обсъжда писмото на Кьовеши за делегираните прокурори

1685
Прокурорската колегия на ВСС обсъжда писмото на Кьовеши за делегираните прокурори
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет(ВСС) обсъжда писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, с което се изисква допълнителна информация за българските кандидати за европейски делегирани прокурори.

Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия, нарече "процедурно нетърпение" поисканата от европейския главен прокурор допълнителна информация. Според Иванов писмото на Кьовеши е пристигнало във Висшия съдебен съвет преди цялата документация от избора да бъде изпратена в офиса на Европейската прокуратура в Люксембург.

Дебатите по писмото на Кьовеши продължават, но от изказванията на съдебните кадровици стана ясно, че автентичният отговор до европейския главен прокурор няма да бъде обявен публично, защото информацията е конфиденциална.

За писмото съобщиха точно преди седмица за БНР от пресцентъра на Европейската прокуратура.

На 13 февруари - след няколкодневно изслушване, Прокурорската колегия избра шестима прокурори, трима следователи и един съдия за делегирани европейски прокурори, които да работят по дела от компетентността на Европейската прокуратура.

Според изданието „Юрактив“ от офиса на Лаура Кьовеши са имали забележки има към седем от десетте предложени български магистрати.

От пресцентъра на българския съдебен кадрови орган обаче не съобщават за забележки, а само за изискана допълнителна информация.

Бойко Атанасов: Крайното решение на Лаура Кьовеши ще е голям тест

"Процедурата на конкурса не се проведе по правилата, приети от ВСС, и съгласно регламента. На мен ми изглеждаше като предопределен избо...

Много от членовете на Прокурорската колегия във ВСС застанаха зад избора си на европейски делегирани прокурори и декларираха, че ако трябва да го повторят, отново ще гласуват за вече излъчените десет кандидатури, предаде БНР.

В рамките на малко повече от половин час съдебните кадровици обсъдиха писмото от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши от 25 февруари, с което тя иска допълнителна информация за българските кандидати и единодушно решиха, че ще отговорят на всички нейни въпроси. Отговорите ще са на десетки страници, но съдържанието се оказа конфиденциално.

След края на дебата, стенограмата от който също ще бъде пратена до офиса на Кьовеши в Люксембург, главният прокурор Иван Гешев обяви, че не вижда никакъв проблем в тази комуникация:

"Както всички разбраха, най-после, надявам се, в България, сме в хода на една неприключила процедура. Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите в един партньорски разговор, при едни консултации, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени"

В края на миналата седмица в кратко прессъобщение от Прокурорската колегия обявиха, че в писмото от Лаура Кьовеши високо е оценено навременното изпълнение на ангажиментите в процеса по подбор на европейски делегирани прокурори и че процедурата все още не е финализирана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com