Очертава се нова бурна среща между държава и природозащитници - за къмпингуването

2252
Очертава се нова бурна среща между държава и природозащитници - за къмпингуването
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира среща със заинтересовани страни, за да бъде намерен баланс в предложенията за опазване на околната среда и създаване на ред и условия за къмпингуване, предаде БГНЕС.

Дискусията, която ще се проведе в зала Тържествена на Централния военен клуб на 16 март от 14 часа, ще бъде предавана и онлайн през сайта на Министерството на туризма. Общественото обсъждане по Закона за туризма бе удължено с две седмици, като и към този момент продължава работа по прецизиране на текстовете в него.

Реформаторите предлагат отлагане на забраната за къмпингуване с година

Забраната за дивото къмпингуване да се отложи с една година. Това ще предложат реформаторите на ГЕРБ и останалите партии от управляващо...

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов депутати от ГЕРБ трябва да внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие. Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. „Разпоредих спешни действия от страна на Парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на ЗУЧК. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран”, коментира преди няколко дни премиерът.

От своя страна държавният глава Росен Плевнелиев обнародва на 12 март Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, въпреки многодневните протести в столицата срещу забраната за диво къмпингуване. Президентът обаче обяви, че ще сезира Конституционния съд за размера на санкциите за нарушителите и ще поиска обявяването на тяхната противоконституционност. Тогава в прессъобщение на държавния глава се обясняваше, че президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com