Официално: Няма указ на Първанов!

5561
Официално: Няма указ на Първанов!
В края на миналата седмица 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими поискаха създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около скандалните помилвания, даването и отнемането на българско гражданство

Бившият президент Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин. Това се казва в официално писмо от Администрацията на Президента Росен Плевнелиев до Агенция БГНЕС.

"Търсеният от БГНЕС Указ на Президента на Република България Георги Първанов от 2007 година, с който възлага на Вицепрезидента на Република България Ангел Марин да упражнява правомощията на Президента на Република България по чл. 98, т.7р9р10 и 11 от Конституцията на Република България, не е издаден, поради което и не се съхранява в Администрацията на Президента на Република България", се казва в официалното писмо администрацията на президента Росен Плевнелиев до Агенция БГНЕС. Писмото е подписано от Екатерина Захариева, главен секретар на Президента на Република България.

Антоний Гълъбов: Амбицията на Първанов дава шанс на БСП за промяна

Амбицията, заявена от Георги Първанов, показва, че ни предстои опит за оспорване на председателско място в БСП, което е дефинирано от в...

В края на миналата седмица 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими поискаха създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около скандалните помилвания, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Първанов и Ангел Марин.

"По правило трябва да има издаден Указ от президента Георги Първанов и по време на втория му мандат, за да може вицепрезидента Ангел Марин да подписва помилвания. Ясно, че такъв Указ не е издаден и затова на ход трябва да е правото, което да даде отговор какво трябва да се направи".

Това каза преди няколко дни пред БГНЕС проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и цивилист. Когато няма изричен текст в Конституционното право какво се предприема при такъв случай се реагира по аналогия, т.е. за извод се обръщаме към Гражданското право, посочи видният юрист.

"Не могат, когато подписват първият указ той да важи за всичко възможно – за цялото бъдеще. Могат да нямат втори мандат тези хора. Те се заклеха за втория мандат, ако им важеше първата клетва, защо се заклеха отново, нали са същите хора... Само, че този въпрос вероятно ще се реши по политическа целесъобразност, а не по законосъобразност". Това пък каза пред БГНЕС Михаил Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com