Огромен проблем пред частните инвестиции в 82 общини

10298
Огромен проблем пред частните инвестиции в 82 общини
Снимка: БГНЕС

Въпреки многократно удължавания краен срок, все още 82 общини от всичките 265 в страната са без приети общи устройствени планове. Това става ясно от отговора на строителния министър Иван Шишков до депутата от ГЕРБ и Николай Нанков.

Преди две години за финален срок бе одобрена датата 1-ви януари 2021 г. След това срокът бе удължен до 1-ви януари 2023 година, като след тази дата ще се явят сериозни пречки пред развитието в тези общини.

Според сега действащия Закон за устройство на територията и чл. 106 от него е ясно, че в общини без одобрен ОУП ще има сериозни пречки за частните инвестиции в площи, които са земеделски или горски. Тяхното предназначение няма да може да бъде променяно за стопански или икономически нужди.

След 1-ви януари тази година подробни устройствени планове (ПУП) за урбанизирани територии може да се създават и когато няма общ устройствен план. В случаите, когато плановете за регулация и застрояване обхващат цялото населено място или землището му, или цялото селищно образувание, те изпълняват и ролята на общ устройствен план за съответната територия, е уточнено в закона. Още: Общите устройствени планове може да бъдат обжалвани

От същата дата насетне, когато в дадената община няма действащ общ устройствен план, то ПУП за един поземлен имот или за група поземлени имоти извън границите на урбанизираните територии може да се разработва само за обекти с национално значение, национални обекти по смисъла на Закона за държавната собственост, обекти с регионално значение; общински обекти от първостепенно значение, обекти - публична собственост, обекти със сертификат за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите, обекти на техническата инфраструктура, специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната, недвижими културни ценности.

Тоест, за важни държавни и общински нужди е предвидена опция, но за частни – не.

Затова е важно да посочим всичките 82 общини, които към този момент нямат завършени общи устройствени планове – Аврен, Аксаково, Асеновград, Батак, Белене, Белово, Белослав, Бобошево, Божурище, Ботевград, Бяла (Варненска област), Ветово, Враца, Вълчи дол, Върбица, Габрово, Генерал Тошево, Грамада, Гърмен, Девин, Долни чифлик, Драгоман, Дряново, Дулово, Дупница, Дългопол, Елин Пелин, Етрополе, Златарица, Каварна, Калояново, Камено, Карлово, Козлодуй, Костенец, Костинброд, Котел, Кочериново, Кресна Криводол, Крумовград, Крушари, Куклен, Лъки, Минерални бани, Неделино, Несебър, Омуртаг, Опака, Петрич, Пещера, Поморие, Приморско, Провадия, Първомай, Разград, Раковски, Родопи, Роман, Руен, Ружинци, Садово, Самоков, Сандански, Своге, Симитли, Сливница, Стамболово, Струмяни, Твърдица, Тервел, Тополовград, Тутракан, Хаджидимово, Хайредин, Хасково, Цар Калоян, Ценово, Царево, Чирпан, Шабла и Ябланица. Още: Министрите одобриха допълнителни 250 хил. лв. по бюджетите на общините

Последната – Ябланица, даже не е стартирала процедурата по изработка на ОУП.

Възлагането и процедирането на устройствените планове за черноморските общини е в правомощията на МРРБ, а всички останали – на самите общини. 

Процедурата за Царево е прекратена напълно през април миналата година. Към настоящия момент се актуализира заданието за изработване на общ устройствен план, предстои съгласуването му и ново възлагане за изработване на проект.

Изоставането в процедурите от строителното министерство е определено основно като следствие от забавяне на необходимите за изработването изходни данни и съгласувателните процедури по Закона за културното наследство и Закона за опазване на околната среда. Отделно от това и заради въведеното извънредно положение в страната по време на ковид-пандемията.

Към настоящия момент в МРРБ се сключват анекси, с които се удължава срокът на действащите споразумения от периода 2015 г. - 2021 г., като те ще продължат да се изпълняват и през 2023 г.

През целия този период, според отговора на Шишков, са разпределяни по 4,2 млн. лв. на година за осигуряването с общи устройствени планове за цялата територия на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...