Около 3000 дка овошки са унищожени заради градушките в Централна и Южна България

652
Около 3000 дка овошки са унищожени заради градушките в Централна и Южна България
Снимка: Pixabay

В общините Казанлък и Баня около 3000 декара овощни насаждения са тотално унищожени заради градушките тази година. От едно насаждение от 600 декара череши всичките са ударени от градушка и там загубите са на 100%. За да се отгледат 100 декара череши, годишната инвестиция е около 100 000 лв на 100 декара череши, т.е. 1000 лв. на декар. Един производител със 100 декара череши, чиято реколта е унищожена тази година, грубо е загубил 100 000 лв.

Това заяви Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България пред Фокус.

Студът уби черешите, ябълките и сливите

Състоянието на черешите, ябълките и сливовите дръвчета е плачевно заради ниските температури през последните дни. Това съобщиха от рък...

„Няма как да се разграничат определени райони в страната, където положението е най-трагично. Действително, почти всички райони са засегнати еднакво, просто някои стопани са имали късмет. Дори и на местата, на които има изградени площадки за противоградни ракети, вследствие на градушките и там пораженията са огромни. В момента прибавяме тези данни, които имаме от останалите части на страната и може би в началото на юли ще бъдем готови да изпратим към Министерство на земеделието една обобщена картина на бедственото положение на овощарството в България. Първо имаше измръзвания, които намалиха добива до около 50% и накрая вече градушките довършиха овошките", добави Гроздева.

По думите на члена на Асоциацията на овощарите, много от земеделските производители са потърсили помощ от различни съюзи и асоциации с цел компенсиране на загубите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com