Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, трябват спешни мерки

1762
Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, трябват спешни мерки
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да бъдат предприети спешни мерки за защита правата на хората с увреждания и на гражданите над 65 години, които от 1 януари 2020 година останаха без лични асистенти.

Повод за препоръката на обществения посредник е фактът, че от началото на тази година, хиляди нуждаещи се хора са без подкрепа и възможност да посрещнат ежедневните си потребности – да излизат от дома си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение. За проблема алармират и десетки граждани, които всекидневно търсят консултации по темата на „горещата линия“ на омбудсмана, както и в жалбите си до институцията, съобщават от там.

Държавата ще трябва бързо да оцени десетки хиляди хора с увреждания, за да получат помощ

Само за 5 месеца 80 000 хора с увреждания ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ. От 1 април до...

„До 31 декември 2019 г. хората с увреждания, които не попадаха в обхвата на Закона за личната помощ, имаха възможност да ползват социалната услуга „Личен асистент“, предоставяна от общините по силата на Постановление № 344 на Министерския съвет от 2018 г. за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и Постановление № 180 от 18 юли 2019 г. за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2019 г.“, подчертава омбудсманът.

Доц. Ковачева обръща внимание, че до момента услугите „Личен асистент“ и „Помощник – възпитател“ се предоставяха и по Национална програма „Асистенти на хора с увреждания“, но от 1 януари 2020 г. трудовите договори на личните асистенти са прекратени. Освен това липсва всякаква информация по какъв начин ще бъде продължено предоставянето на асистентска помощ.

По Закона за личната помощ хората с увреждания, които са с право на чужда помощ, трябва да получат асистентска подкрепа след оценка на индивидуалните им потребности. От действието на закона до края на т.г. са изключени нуждаещите се, на които ТЕЛК/НЕЛК не им е определил ползването на асистенти, като и тези, които нямат експертно решение. Затова омбудсманът настоява за спешни и незабавни действия за разрешаването на този огромен проблем.

„Липсата на възможност за получаване на необходимата асистентска подкрепа ограничава правата на засегнатите граждани и е в нарушение на правото на независим живот по чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Неосигуряването на подходяща помощ се отразява и негативно върху работещите като лични асистенти, които остават за неизвестен период без доходи“, акцентира общественият защитник.

Без лични асистенти ще останат хиляди хора с увреждания

Хиляди хора с увреждания ще останат без личните си асистенти, тъй като в края на февруари приключва проектът „Нови възможности з...

Неосигуряването на достъп до личен асистент е и тема в дневния ред на заседанието на Съвета за наблюдение – мониторингов орган, председателстван от омбудсмана, който следи за спазването и прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Заседанието ще се проведе на 23 януари т.г. в институцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com