Омбудсманът настоя да се упражни парламентарен контрол за надвзетите партийни субсидии

2482
Омбудсманът настоя да се упражни парламентарен контрол за надвзетите партийни субсидии
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Факт е, че парламентарно представените партии са получавали суми по-високи от определеното по закон и освен, че прокуратурата е започнала проверка, очаквам народните представители да упражнят своето правомощие на парламентарен контрол върху действията на изпълнителната власт". Това заяви омбудсманът Мая Манолова по повод надвзетите от партиите субсидии на влизане в правосъдното министерство за среща с министър Кирилов и адвокати във връзка с проблемите с Търговския регистър.

"Партиите са в деликатна ситуация, защото са получавали по-високи субсидии, но в крайна сметка от депутатите се очаква да контролират как изпълнителната власт спазва законите, в случая министърът на финансите", подчерта Манолова.

Партиите получавали повече субсидии заради недостатък на закона

"Несъвършенство в законодателството" е причината, поради която партиите и коалициите в Народното събрание са получили 13.20 лв. субсиди...

Очевидно става дума за нарушение на закона Гражданите са ощетени с над 6 млн. лв. Текстовете на закона са ясни - политическите партии получават субсидия в размер на 11 лв. за всеки получена от тях действителен глас. Оказва се обаче, че партиите са получавали субсидия и за гласове, подадени и за независими кандидати, за партии, които не са преминали процентната бариера, а също така и за протестно гласувалите граждани с квадратчето  "не подкрепям никого", което очевидно е нарушение на закона, коментира омбудсманът.

Ако се проследят правените промени в Закона за политическите партии, през 2016 г., когато се въвежда квадратчето "не подкрепям никого" по предложение на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов се прави уточнение, което да направи невъзможно разпределянето на подадените гласове "не подкрепям никого" за получаване на субсидия от политическите партии, поясни Манолова. "Това се вижда и от протокола, и от стенограмата, а също и от самия текст, който уточнява - "действително получените гласове от партии и коалиции" и там за квадратче "не подкрепям  никого" и за независими кандидати не става дума, добави тя.

"Факт е, че законът е допълнително коригиран така че да стане ясно, че най-малкото гласовете "не подкрепям никого" няма да отиват за финансиране на партиите", подчерта омбудсманът, но отказа да посочи виновникът за надвзетите субсидии. Кой е нарушил закона трябва да кажат съответните органи,категорична е тя. Според нея депутатите трябва да зададат съответните въпроси на финансовия министър и той е длъжен да им даде съответен отговор."Все пак днес е сряда, не е четвъртък или петък, когато се очакват провокации и много се надявам в основата на тези данни да не стои именно финансовият министър с неговите действия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com