Омбудсменът иска по-бърз процес за КТБ

9186
Омбудсменът иска по-бърз процес за КТБ
Снимка: БГНЕС

Разумно е да има по-бърз процес по делото Корпоративна търговска банка (КТБ), а не намеса в работата на съда. Това заяви омбудсманът на България Константин Пенчев пред БНР.

"Винаги съм казвал, че когато се настоява съдът да гледа по-бързо делата в разумни срокове, това не е вмешателство в независимата съдебна система, а това е изискване за малко разум. Не може делото за отнемане лиценза на КТБ – тази банка, която разтресе цялата държава, да се отлага и да се насочва по правилата за всяко едно друго дело, защото били много претоварени", каза той.

Отстранените шефове на КТБ: Активи се разпродават, а нито лев не отива за дълга

С отворено писмо до премиера Бойко Борисов, разпространено и до медиите, отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ)...

"Цяла България в момента чака дали ще бъде потвърдено отнемането на лиценза или не, защото ако то бъде потвърдено, едва тогава ще започне несъстоятелност, производството. Ние в момента не знаем какво се прави с това имущество, дали не се разпродава", коментира още Пенчев по казуса с КТБ.

Крайно време да започнем да се оттласкаме от дъното във всичките посоки – съдебна реформа на първо място, здравеопазване, образование, смята омбудсманът. "Това може да се постигне само с общи усилия и разбирателство. По никакъв начин езикът на омразата не помага. Няма ли реформи, ще има само скандали, само омраза. Дали ще обвиняваме лекарите или ще обвиняваме ромите, или ще обвиняваме кой знае кого – това е еднакво непродуктивно и само поражда противопоставяне между хората", каза още той.

Пенчев припомни, че гнилите ябълки в съдебната реформа трябва да бъдат премахнати. И изтъкна, че те не са само по върха. Те са на повечето възлови места в съдебната система. "Гнилите ябълки" по върха възпроизвеждат себеподобни по-надолу. Да очакваме системата сама да се изчисти – това е пълен абсурд и не бива да е така. Политиците са тези, които са отговорни за развитието на страната, те трябва да направят законова база", изтъкна той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com