Опасността от западнонилска треска е голяма, алармират специалисти

3593
Опасността от западнонилска треска е голяма, алармират специалисти
Снимка: БГНЕС

Западнонилската треска, пренасяна от обикновените комари, е голямата опасност за хората у нас през този летен сезон. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния институт по заразни и паразитни болести пред "Дарик".

По думите му през последните два месеца се наблюдава завишаване в броя на вирусните възпаления на централната нервна система. В същото време хората не трябва да се притесняват от тигровия комар, който макар и разпространен в южните черноморски курорти и в крайдунавските общини, не пренася тропически вирусни инфекции. За вируса на западнонилската треска, пренасян от обикновените комари, предупреждават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Предпазването от него означава избягване на места с комари, както и лични предпазни средства като репеленти и комарници.

Проф. Кантарджиев: Използвайте репеленти срещу комарите

„Всеки сезон има своите особености. В момента ситуацията е такава - Западнонилската треска е най-актуална, защото когато стане въ...

Вирусът може да причини мозъчно възпаление и е особено опасен за възрастните хора, при които в над 10% от случаите това завършва със смърт, обясни проф. Тодор Кантарджиев. "Искам да напомня, че миналата година имахме 15 болни, но двама умряха. Много по-малко от Сърбия - 45 починали, 35 починали в Румъния, 50 случая на починали в Гърция от западнонилска треска. Това, което ме плаши, че в последните два месеца по данни на Националния център, имаме около 40% увеличаване на възпаляванията на централната нервна система. Пръскането срещу комари в крайдунавските общини, предприето в средата на този месец, би имало много по-голям ефект, ако се комбинира с обработване на заблатените райони през пролетта, посочи Кантарджиев.

"Мерките започват още в края на март месец - преди разлистването на дърветата, тогава са най-ефективните мерки за намаляването количеството на комарите. Ако всичко това се комбинира с унищожаването на комарите във водоемите, тогава резултатите ще са много по-големи", допълни той. Проф. Кантарджиев обясни още, че внесеният преди няколко години у нас тигров комар не пренася тропически вирусни инфекции. Към момента този вид комар е наличен в повечето градове по южното Черноморие и в крайдунавските региони. Такъв обаче няма в София и в областните градове с по-голяма надморска височина. "За разлика от нашенските комари, тигровият комар е по-дребен, хапе по краката, защото лети ниско. В момента тигровите комари не разпространяват никои от тропическите болести, които фактически ги правят опасни", заключи специалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com