Оправданието на Гранична полиция за върнатите седем турци: Не са искали убежище

2371
Оправданието на Гранична полиция за върнатите седем турци: Не са искали убежище
Снимка: БГНЕС

Никой от седемте турски граждани, заловени у нас и върнати на Турция, не е поискал убежище или хуманитарен статут. Всичките заявили, че отиват в Западна Европа да търсят работа. Това каза на извънреден брифинг днес заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” старши комисар Светослав Манолов, предаде БГНЕС.

Вчера (17 октомври) седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетхуллах Гюлен и заловени в България, бяха предадени на турските власти през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Бегълците са открити от български гранични и полицейски служители при проверка на каросерията на ТИР с турска регистрация, пътуващ към Румъния. Сред тях са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в. „Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. За всички има издадени заповеди за незабавен арест заради връзки с организацията ФЕТО, обявена за извършител на преврата от 15 юли т.г.

Тази година сме предали 72 турски граждани на Турция и 194 - на Гърция

От началото на 2016 г. до сега има 72 турски граждани предадени на Република Турция и 194 на Гърция. Това каза зам.-директорът на ГД &b...

Днес (18 октомври) старши комисар Манолов предостави по-подробна информация за седемте върнати турски граждани. Те са влезли незаконно на наша територия. Задържани са при опит да излязат незаконно от страната на 14 октомври 2016 г. от съвместен българо-румънски патрул на територията на Румъния. Открити са на ГКПП Русе – Дунав мост при проверка с газоанализатор в товарното помещение на автомобил с турска регистрация, заедно с двама мъже, самоопределящи се като сирийски граждани.

При задържането на чужденците в ГПУ-Русе е осигурен преводач. Турските граждани са заявили, че имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там. По време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържаните турски граждани не е поискал убежище или хуманитарен статут.

Случаят е докладван на прокуратурата. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника на ГПУ-Русе на турските граждани са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Р България - принудително отвеждане до границата. Предадени са на турските гранични власти съгласно Спогодбата за реадмисия Турция – ЕС, която за турски граждани е в сила от 2014 г.

От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция.

Един турчин ни показа, че живеем като скотове

Всяко чудо за три дни. Точно в това русло върви и темата за предадения скоропостижно и в стил мрачен комунизъм турски бизнесмен Абдулла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com