Орбан: България защитава границите си и трябва да влезе в Шенген

2965
Орбан: България защитава границите си и трябва да влезе в Шенген
Снимка: БГНЕС

Ако Европа иска да е коректна, трябва да предложи членство на България в Шенген. Това каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан след среща с премиера Бойко Борисов.

"Не е правилно, че Брюксел на признава резултатите на България и не я приемат в Шенген", каза Орбан, цитиран от "Фокус". Той добави, че не е справедливо да има и допълнителни изисквания. "Не е справедливо че не признават, че при тази бежанска криза България е с най-добрите резултати. Нешенгенската държава с най-добри резултати е България", коментира Орбан.

Орбан: България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция

Унгарският премиер Виктор Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция, за да спрат притока на мигранти....

България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти, заяви Виктор Орбан, цитиран от БГНЕС.Според унгарския премиер страната ни е рекордьор в Европа, а "може би и в света" в борбата с контрабандата.

По думите му, стрес има за всички държави по маршрута на мигрантите. "България може да защити границите си, не само да контролира мигрантите и контрабандата", допълни той. "Ако Европа иска да е коректна, а коректността и справедливостта е най-важна в Европа, трябва да предложи членство на България в Шенген", каза още унгарският премиер.

По думите на Орбан обаче, България трябва да си помисли дали иска да влезе в "умиращия Шенген".

"Европейците са застрашени. Миграционният въпрос е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани, каза същи унгарският премиер.

"Досега третирахме масовата миграция като икономически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава, смята Виктор Орбан.

Орбан смята, че България трябва да бъде приета в Шенген

Европейският съюз трябва да издигне нова граница в Северна Гърция, която да спира потока от стотици хиляди мигранти, стремящи се към Ев...

Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност, каза Виктор Орбан.

Той съобщи, че на 15 февруари ще има съвещание на Вишеградската четворка, на което е поканен и премиера Бойко Борисов. Любопитни сме какви предложения има той и какво сътрудничество можем да създадем, уточни Орбан.

Двамата премиери са прегледали двустранните отношения между България и Унгария. "Благодаря на Борисов, че счита двустранните отношения за много важни. Благодаря за приятелството, което показва на Унгария и за сътрудничеството през изминалите години", обърна се Орбан към българския премиер

"В основата на двустранните ни отношение е взаимното уважение, което липсва в момента в Европа. Същността на Европа е, че всяка страна трябва да уважа другата и да бъде уважавана", заяви Орбан.

"С радост сме преценили, че нашите икономически отношения цъфтят. Унгарските предприятия са третирани добре в България. Тук те могат да участват в честна конкуренция. Унгарските фирми дават обратна връзка за това, че България е стабилна страна, няма несигурност и правилата са еднозначни", посочи Виктор Орбан. Той припомня, че в края на 90-те години е посещавал страната ни и тогава е имало много проблеми с контрабандата и с престъпността. Сега виждаме какви стъпки сте направили срещу контрабандата и срещу трафика на хора. И ние се опитваме да правим такива неща, но вие сте пред нас, заяви Виктор Орбан.

Орбан: Турция се е договорила с ЕС да прехвърли 500 000 бежанци в Европа

ЕС и Турция са сключили неофициално споразумение относно преместването от турската територия към ЕС на 400-500 хиляди сирийски бежанци....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...