Орешарски: Със студентите имаме да си кажем много неща

23796
Орешарски: Със студентите имаме да си кажем много неща
Снимка: БГНЕС

"Готов съм на диалог с протестиращите студенти", съобщи пред БНР премиерът Пламен Орешарски.

От Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, министър-председателят заяви, че се надява на диалог не само с тях, но и с други групи, които имат критично отношение към институциите. Орешарски изтъкна, че критиките на окупиралите Ректората студенти не са само към правителството, но и към други институции.

Орешарски: Срещнах се с Барозу, за да го запозная със ситуацията в България

Колкото по-бързо излезем от този казус, ще бъде по-добре за България. Уверих Жозе Мануел Барозу, че няма да отидем към преразглеждане н...

"Разбирам че имат критични искания и към Конституционния съд, и към парламента", посочи той. Има много неща, които студентите да ми кажат и аз да има кажа, струва ми, че може да направим диалог с тях. Те са в правото си да протестират, разбира се, но трябва да избираме формите на протест, за да не пречим на останалите.

Допълни, че разбира протеста и той самият като университетски преподавател бил подкрепил протестите на студентите си в началото на 90-те години. Сега обаче призова да не се задълбочава хаосът, който по думите му властва в страната от началото на годината.

"Хаосът лесно се създава, но много трудно се възстановяват обществото и икономиката след това", посочи Орешарски.

В отговор на призива на Пламен Орешарски за диалог представител на протестиращите студенти отговори: "Ние сме окупирали сградата на Ректората, ние сме тук. Който иска да се срещне с нас, да дойде тук".

Орешарски заяви, че няма време за губене и трябва да се работи. Той уверил и председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, че правителството има ясен план за реформи и ще го следва.

Орешарски: Ще преразгледаме мораториума за земята

Решението е плод на политическа емоция, а не рационално. Ще намерим начин то да бъде преразгледано. Това заяви министър-председателят...

България трябва да изпълним хуманитарния си дълг по отношение на бежанците и да разчитаме, но не напълно, на европейската солидарност. Очакваме и финансова помощ, не само техническа, но това няма да покрие всички наши нужди.

Това каза Орешарски. на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, където една от темите, бе именно цялостната политика на ЕС по отношение на миграционния натиск.

Когато не защитавате лични каузи, а национални, няма от какво да се притеснявате. Форматите на разговори на европейските съвети са такива, че всеки откровено излага своята кауза и се опитва да я защити. Това, което често е слабост в нашите позиции е, че ние искаме нещо, но трудно го аргументираме и затова не са редки случаите, когато не се приемат наши тези.

Например на този съвет имахме добра аргументация и искането ни да се включат и югоизточните граници на общността беше прието от останалите лидери и от президента на ЕС, обясни Пламен Орешарски, който получи европейска подкрепа за проблемите с миграционния натиск.

Той каза, че по време на съвета няколко пъти е споменал, че очакваме помощ от ЕС, но в никакъв случай не трябва да очакваме, че тази помощ ще покрие всички наши разходи. Предстои в следващия европейски съвет да се дискутират въпросите на бежанците и справянето с вълната, стана ясно от думите на българския премиер. Той каза, че е имал среща и с гръцкия премиер Андонис Самарас и той е приел да посети България до края на тази година. Много от основните точки, които ще предложи Гърция отговарят на нашите интереси, подчерта Орешарски.

Орешарски пожела здраве, щастие и успехи на българските лекари

Министър-председателят Пламен Орешарски поздравява лекарите по случай празника им 19 октомври - Денят на Св. Иван Рилски - Чудотворец и...

Ксенохобсткото ни отношение вече се коментира в Брюксел, много лошо впечатление прави, изключително лошо. Сигурно няма да мине много време и ще видим репортажи за лошите условия, в които живеят бежанците. Тази бежанска вълна е нова за нас, ние не сме подготвени. Търпим критики за лошите битови условия, но се стараем, призна Пламен Орешарски.

На въпрос дали се е наложило да обяснява на председателя на ЕК Жозе Барозу относно мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци до 2020 г., Орешарски каза, че Барозу е много опитен политик и разбирал южните политически емоции. Опитах се да му обясня, че това е елемент на политическа емоция на широк кръг партии, в това число и на основната политическа опозиция. Така, че разбираема е за него нашата реакция, но друг е въпросът, че тя е изцяло нерационална и ще трябва да търсим много бързо варианти да я поправим, заяви Пламен Орешарски.

На въпрос дали е коментирал с Барозу и темата с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС Пламен Орешарски отговори, че му е разяснил случая още преди време. "Този въпрос не стои никъде другаде, освен в кръговете, които не подкрепят кабинета", смята той.

На въпрос дали може да разчита на европейски кредит на доверие, когато подкрепящото правителство мнозинство е зависимо от един антиевропейски фактор като партия "Атака", премиерът каза: Партия "Атака" не е чак такова изключение в рамките на общността. Важното е, че подкрепа на "Атака" не е водеща, "Атака" по-скоро осигурява форума. Сваленият имунитет на председателя на Коалиция за България Сергей Станишев няма да отслаби подкрепата за правителството. Просто ще позволи на прокуратурата да си свърши работата, смята министър-председателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com