Още не е ясно разблокират ли се 111,4 млн. лв. за чист въздух в 7 общини

2918
Още не е ясно разблокират ли се 111,4 млн. лв. за чист въздух в 7 общини
Снимка: Община Горна Оряховица

До две-три седмици ще стане ясно дали община Горна Оряховица ще продължи с делото срещу управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“. Това дело на практика блокира около 111,4 млн. лева, предназначени за няколко български общини по програмата за по-чист въздух. По нея голяма част от жителите на седем града в България могат да подменят печките си на дърва с отопление на газ, електричество и пелети.  

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев обжалва заповедта, с която се определят насоките за кандидатстване по програмата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“ и по-конкретно точка 11-та, където пише, че допустими кандидати по процедурата са общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.

„В процедура на обжалване сме още. Във ВАС мина едно заседание, но в момента сме в процедура по евентуално извънсъдебно  споразумение с МОСВ. До две-три седмици ще е ясно всичко“, заяви градоначалникът за Actualno.com.

Ако този проблем се разреши с извънсъдебно споразумение, от една страна ще се отпуши програмата за седемте одобрени общини, от друга – Горна Оряховица ще получи финансиране от 7 млн. лева за борба с мръсния въздух. Опцията е тези пари да се осигурят чрез Програмата за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

„Нашата основна цел е жителите на община Горна Оряховица да не са ощетени. Ако споразумението покрие критериите на всички жители на общината, ние сме склонни да подпишем споразумение. Нашето условие е да се финансира програмата ни за атмосферния въздух, с която бихме кандидатствали пред ОП "Околна среда", възможност от която бяхме неправомерно лишени. Предложили сме на министерството да потърсят финансиране на нашите мерки, няма значение какъв ще бъде финансовият инструмент и при това положение оставаме удовлетворени“, каза още Добрев. 

Според него подписването на извънсъдебно споразумение не е важно какво доказва.  „Човек винаги греши. Въпросът е в разговори, в диалози да се отхвърлят недоразуменията, като тези мерки, които сме заложили в нашия план за чистота на атмосферния въздух, получат своето обезпечение“, допълни той.

По думите на кмета визираната сума от около 7 млн. лева е всъщност първият етап от програмата им, като с него се удовлетворяват потребностите на 1/5 от жителите на града, които биха могли да се възползват от мерките. 

Припомняме, че на 24-ти януари се състоя среща на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев с премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров по казуса. Тогава те обсъдиха възможност за извънсъдебно споразумение, тъй като се задържа цялото безвъзмездно финансиране по програмата  на стойност 111 442 000 лева.

„Тази тема е моя кауза, която отдавна защитавам с всички сили. Знаете, че внесохме съдебна жалба срещу МОСВ заради решение, което ни лиши от финансиране по програмата „Околна среда“ и така се осуети реализирането на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух. Днес и премиерът, и министърът изразиха становище, че жалбата ни срещу министерството е аргументирана и има основание. Горна Оряховица и МОСВ ще се споразумеят извънсъдебно“, написа тогава Добрев във Фейсбук профила си.

 

Ново предложение - какви дърва да се горят при наличие на мръсен въздух

Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително да отговарят на условието да са сухи, за да не се образуват при гор...

 

 

 

По време на срещата министър Димитров го уверил, че общината ще получи финансиране по ПУДООС.

Отрязват достъпа на замърсяващите коли до определени зони в градовете

На автомобили, които не отговарят на екологичните норми, ще може да им се налага забрана да се движат в определени зони на градовете в ...

Припомняме също, че община Горна Оряховица загуби делото на ниво Административен съд – Велико Търново.  Причината, според съда, са неточности, допуснати от страна на самата община в подготовката й за тази програма. Един пример - общината посочва, че изложени на замърсяването са 12  628 домакинства, а не брой жители, каквито са изискванията.  

Според общината е следвало да се използват данните от НСИ, че към посочения период домакинствата в Горна Оряховица са били 2,2-членни. И след като това се умножи по броя на домакинствата, се получава, че изложени на риск са 27 782 жители, които са 68,25% от населението и превишават посочения критерий от 47,33%.

По програмата обаче се изисква изрично да е посочено засегнатото население като брой жители и съдът е определил, че правилно Управляващият орган (УО) на ОПОС е приел, че липсват данни, поради което не е налице изпълнение на критерий № 2 от този за качество. Констатацията на съда е, че след като общината сама не е изпълнила нормативното си задължение, тя не може да търси облаги от собственото си неправомерно поведение.

По време на делото от община Горна Оряховица не са посочили твърдения, че някоя от одобрените седем общини не отговаря на изискванията.

В момента делото е във Върховния административен съд (ВАС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 11 май 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 10 май 2024 г.

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto®

Маргарита Димитрова от "Аполония" с отличие от френския министър на културата

Екипаж от ВВС транспортира пациент от Варна до София (СНИМКИ)

Как за малко Сръбското царство не погълна царство България (ВИДЕО)

Времето утре - 11 май 2024 г.

Горските предприятия като взаимоспомагателни каси. Кое дава най-много безлихвени заеми?

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com