От БАБХ уверяват: Няма опасност за хората от заразено с птичи грип месо

3088
От БАБХ уверяват: Няма опасност за хората от заразено с птичи грип месо
Снимка: БГНЕС

Няма опасност за хората от заразено с птичи грип месо. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев на брифинг, предаде репортер на Actualno.com.

В момента има регистрирани 22 огнища на птичи грип, сред които 5 големи ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а засегнати са 993 000 птици, които вече са унищожени.

Отсега птичият грип навлиза в своя пик и продължава до средата на май, обясниха от Ръководството на БАБХ.

Забрана за отглеждане на животни в нерегистрирани обекти е мярка която БАБХ предлага за криминализиране. Това се явява проблем за бизнеса, където мерките могат да доведат до това, че да бъдат засегнати големите ферми. "За малките ферми в селските райони е трудно да се гарантира биосигурност", добави Илиев.

"Докато не установим конкретно какво става с пробите, не можем да говорим за манипулации, коментира Илиев в отговор на протестиращите, според които пробите за вируса не са истинни", допълни още той.

Попитан как БАБХ ще отговори на изказвания на протестиращи птицевъди, които се намират в този момент пред сградата на Агенцията, че пробите с птичи грип са манипулирани, д-р Илиев отговори:

„Променяме процедурите, за да можем да дадем гаранции и на двете страни, че пробите не се манипулират. Ще направим процедурите за вземане на проби така, че нито едната, нито другата страна да може да се съмняват“.

БАБХ ще дава обяснения за птичия грип

Днес, от 14:00 часа, в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще бъдат изнесени данни...

Илиев  посочи, че всички мерки, които БАБХ взима, са такива, че да дават доверие в страните, с които България търгува, защото иначе изобщо няма да има търговия.

„Всичко трябва да е така, че подписът под един сертификат за износ трябва да буди доверие“, коментира още експертът.

"БАБХ нареди до 1 юни 2019 г. фермерите да не зареждат стопанствата си с птици, за да се овладее проблемът с птичия грип, разкри един от представителите на фермерите Борислав Спасов.

Става дума за огнища в Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Стартира програма за засилен надзор на птицевъдните обекти

Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев е въведена програма за за...

Това предложение на агенцията обаче  скандализира стопаните, които протестират пред сградата, където се провеждат преговори с бранша.

Според тях това ще доведе до фалит на втория по големина отрасъл у нас.

Продължават преговорите, за да се намери компромисен вариант, в който и двете страни да бъдат удовлетворени, а категоричната рестрикция отменена.

Съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев обвини Агенцията в липса на ясни правила:

Установиха птичи грип в два обекта в Хасковско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две първични огнища на заболяването инфлуенца по птиците (грип) в живот...

„Нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани. Значи ние сме за контрол, за взимане на проби, но за неплащане вече от бранша. Браншът няма възможност вече да плаща тези скъпи и прескъпи проби, които се извършват на 21 дена кръвни и минимум на 7 или на 14 дена плакално-трахиални".

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата Агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти.

Мерките включват засилена биосигурност в птицефермите, висока честота на лабораторен контрол, както и изискване птиците да бъдат транспортирани, само след като са предварително изследвани за наличие на вируса. Около огнищата на птичи грип се създават предпазни зони и зони за наблюдение, в които се забранява движението и търговията с птици и яйца за разплод.

По време на брифинга бе съобщено, че е регистриран нов случай на птичи грип в патешка ферма в района на Димитровград. Стана ясно още, че протестите на фермерите продължават докато скандалната според тях заповед не бъде отменена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...