От БСП предлагат глоба за пияни пешеходци и край на колоездачите по улиците

1995
От БСП предлагат глоба за пияни пешеходци и край на колоездачите по улиците
Снимка: БГНЕС

Пияни пешеходци и велосипедисти, които са опасни за движението по пътищата, да бъдат глобявани и да понасят отговорност, каквато имат шофьорите - такава идея за промени в Закона за движение по пътищата предлага Татяна Буруджиева от БСП, предаде Дарик.

Предложението й предстои да бъде обсъдено по време на кръгли маси, на които ще се реши какви нови текстове ще бъдат гласувани в новия Закон за движение на пътищата.

„Всеки участник в движението, който е пиян, дрогиран и затормозява движението, трябва да се намери начин да се действа и срещу него. Не може само пияните шофьори да са ни виновни. Ако пешеходец е предизвикал катастрофа заради това, че е пиян или дрогиран, трябва да му се търси отговорност”, обясни Буруджиева

Тя уточни, все пак, че не може да наказват всеки, който е употребил алкохол, защото тук ставало дума за Закон за движението по пътищата, а не за Закон за борба с алкохолизма.

„Има случаи, особено при нашите неосветени улици, той ти изниква в тъмното извън всякакви пешеходни пътеки. Друг е въпросът, колко са осветени самите пешеходни пътеки. Въпросът е да направим така, че законът да бъде превенция. Аз не харесвам това, полицаите да се крият в храстите, да ме глобяват или каквото и да било. Вярно е, че навсякъде, където има по-нормални условия за движение, има и много камери, но има и много информация за тези камери. Въпросът не е да се глобяваме, нито да се чудим как да ги събираме тези средства. Въпросът е да има достатъчно превенция, хората да са информирани и като са информирани, и е доста по-суров законът, защото така трябва да бъде. След като българинът може да спазва тези правила в чужбина и казва, че ги спазва, защото иначе е много скъпо, и в България може да стане това нещо и да знае, че има защо да ги спазва”, добави още Татяна Буруджиева.

Друго предложение на Буруджиева е глобата за преминаване на червено да бъде драстично завишена. Това щяло да важи и за пешеходците.

Тя дава за пример Гърция, където санкцията за преминаване на червен светофар била 700 евро, а за пешеходец, минал на червено – „от порядъка на 100-150 евро“.

„Толкова трябва да стане и в България, защото, ако знаеш, че ще те глобят с 300 лева, никога няма да си помислиш да преминеш на червено“, мотивира се Татяна Буруджиева.

Нейно предложение е и велосипедистите да нямат право карат извън специално изградените велоалеи.

„На мен ми се случи например един велосипедист да се удари в колата ми, в която се возех. Изкара акъла на всички ни - дали е жив и здрав. Той караше с бясна скорост на отсечка по столичния булевард „Драган Цанков" по средата на платното. В същия момент, когато ни удари велосипедистът, пред колата изскочи един пешеходец, който се юрна да пресича по пешеходната пътека, без да се огледа какво се случва“, разказва депутатът от БСП в интервюто.

Тя не можела също така да си представи и как един таксиметров шофьор над 60 години може да има адекватни реакции на пътя, защото „всички сме хора и имаме определени биологически възможности“.

Татяна Буруджиева обяснява, че в момента има много предложения, които са събрани и в края на октомври ще започне дискусия за изготвяне на изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com