От днес човечеството живее на "екологичен кредит", алармира WWF

2613
От днес човечеството живее на "екологичен кредит", алармира WWF
Снимка: Getty Images / Guliver

От днешния ден (1 август) човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси за годината. За това алармира природозащитната организация WWF в съобщение до медиите.

В него се цитира доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък за първите седем месеца от началото на 2018 година, според който човечеството е изразходвало "бюджета си" от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година.

Австралия прави нов опит да спаси Големия бариерен риф

Австралия ще използва нови методи, за да спаси Големия бариерен риф от затоплянето на климата. Коралите от рифа са в списъка на Световн...

"Така всички ние започваме живот на екологичен кредит. Или казано с други думи – това, което произвеждаме след тази дата не е устойчиво, защото Земята не е в състояние да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме", пишат еколозите.

От съобщението става ясно, че изследването мери отпечатъка на човечеството върху планетата. То показва, че ние поддържаме този дефицит не само с изчерпване на запасите от ресурси чрез свръхулов и изсичане на горите, но и чрез натрупване на отпадъци – като например въглероден диоксид в атмосферата, който екосистемите не могат да поемат. "По-страшното обаче е, че Денят на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година, което означава, че хората засилват степента си на експлоатация на природните ресурси. А първи август е най-ранният такъв ден, откакто се води статистика", пишат още от WWF.

Каква е формулата за изчисляване на Деня на екологичния дълг?

Световният биокапацитет се дели на световния биоотпечатък. Или количеството ресурси, създадени от Земята за една година, се разделят на това, което човечеството потребява като храна, дървен материал, суровини за производството на дрехи и т.н. Полученото число се умножава по 365, колкото са и дните в една стандартна календарна година, отбелязват еколозите.

Доброволци от пет държави работят в Казанлък по организирането на Еко фестивал

За осма поредна година Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ организира Еко фестивал, като за разлика от предишни годин...

Експерти от WWF сравняват свръхпотреблението с градинар, който не само яде плодовете на своето дърво, но и малко по малко сече стъблото му. Те предупреждават, че екологичната свръхконсумация е възможна само за ограничено време преди екосистемите да започнат да се разпадат и накрая напълно да се сринат.

"Сега е моментът да започнем да обръщаме тази тенденция", призовава Веселина Кавръкова, директор на WWF България.

"Всеки има роля в това – от правителствата, през бизнеса, до всеки един от нас с избора ни какво използваме всеки ден. Да опазваме горите, които ни осигуряват ключови условия – чист въздух, питейна вода, ресурси, но също са дом на застрашени животински и растителни видове", категорична е тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com