От общо 20 000 км пътища у нас, едва 24 км са с допълнителна защита за мотористи

1553
От общо 20 000 км пътища у нас, едва 24 км са с допълнителна защита за мотористи
Снимка: БГНЕС

Общо 24 км ограничителни системи за защита на мотористи са монтирани на магистрите “Тракия”, “Хемус”, първокласния път София-Пирдоп и на второкласните пътища Мездра-Нови Искър, при Юндола, Асеновград-Смолян и на третокласния път Рила-Рилски манастир.

Това посочва в писмен отговор до депутат министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Общата дължина на Републиканската пътна мрежа у нас е близо 20 000 км., отбелязва БГНЕС.

Нов пътен знак „Внимание! Мотористи!“ от септември

Знак "Внимание! Мотористи" се очаква да бъде официално въведен по българските пътища от септември. След серия инциденти с мотористи пре...

Павлова уточнява, че от няколко години Агенция “Пътна инфраструктура” е започнала поставянето на двойни мантинели в участъци с опасни завои, които служат за омекотяване при евентуален удар и пречат на излизането на моториста извън пътното платно.

Опасните участъци се уточняват след предоставяне на данни за концентрацията на пътнотранспортни произшествия от Главна дирекция “Пътна полиция”.

“Монтирането на мантинели на остри завои вече се включва като изискване при подготовката на технически проекти за рехабилитация на пътища от републиканската пътна мрежа, както и при строителството на нови пътни отсечки”, допълва министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка.

Системата за защита на мотоциклетистите е една от задачите, посочени в Националната стратегия за подобряване безопасността на движение по пътищата на България 2020, става ясно още от писмения отговор на Павлова.

Освен повече морал на пътя, мотористите искат и законови промени

Има морални граници, които не трябва да се погазват. Смятаме, че е наш дълг да не позволяваме повече така да се случва. Нас ни убиват н...

Actualno.com припомня, че от КАТ неколкократно са предупреждавали през годините, че мотористите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства (МПС) попадат в групата на уязвимите участници в пътното движение и точно заради това Законът за движението по пътищата (ЗДвП) е категоричен, че водачите им трябва да бъдат внимателни и предпазливи към тях.

Мотопедистите и особено мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация поради това, че превозните им средства са изключително маневрени и бързо развиват по-висока скорост, отбелязват още от Националната полиция.

Също както водачите на автомобили, така и управляващите двуколесни превозни средства, трябва редовно да проверяват спирачките, светлините, състоянието на гумите, амортисьорите, веригата и другите системи, които гарантират тяхната сигурност от гледна точка на техническата изправност.

В рисковата група участници в пътното движение попадат също велосипедистите и най-вече пешеходците.

АПИ започва спешни огледи за състоянието на пътищата

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) започват спешни огледи за състоянието на пътищата. Мярката е предприета след множество сигнали ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт
КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност - 1 май.  По този повод за 8-ма поредна година КТ "Подкрепа" организират...