X
 
 

От Сдружение „Българска история” изнесоха урок по родолюбие

941 0
photo of От Сдружение „Българска история” изнесоха урок по родолюбие
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Непознати за учениците факти от живота, делото и семейството на Васил Левски и на други велики български революционери разказаха по атрактивен начин от Сдружение „Българска история”. Екипът от студенти, ентусиазирани млади хора, разказаха няколко исторически събития на достъпен за подрастващите език.

Урокът по родолюбие в Асеновград е под №200 – юбилеен за Сдружението - и се проведе пред деветокласници от СУ ”Свети Княз Борис I” в града. Лекторите Марио Мишев и Иван Кънчев посочиха, че не е нужно да се помни с абсолютна точност всяка дата, а по-важното е да се знае фактологията на събитията. Темата на лекцията бе свързана с отбелязването на годишнината от обесването на Апостола и с предстоящото честване на 139-тата година от Освобождението на България.

Младеж от Асеновград живее сам, без ток и вода от години

Младеж от Асеновград живее без електричество и вода, изоставен от семейството си. 24-годишният Мартин Василев разказва, че преди пет го...

Акцент се постави върху личността и рода на Васил Левски и неговото семейство. Учениците от Асеновград научиха, че Апостолът е имал двама братя /Христо и Петър/ и две сестри /Марийка и Яна/. Едното от момичетата умира още като малко и затова не е познато на обществеността. Другата сестра – Яна – се омъжва твърде млада и има девет деца, четири от които са починали рано. Братята на Левски – Христо и Петър - били буйни деца, а по-късно и активни младежи. Те създавали немалко грижи на родителите си и също са участвали в различни движения и опълчения, в подкрепа на Апостола.

Гост-лекторите разказаха как Васил Левски е обикалял от врата на врата, за да разпространи идеите и целите си и по този начин е успял да промени консервативното мислене на народа. Други личности, за които екипът от студенти разказа пред тийнейджърите в Асеновград, са братята на Иван Вазов и Христо Ботев – съответно Владимир Вазов и Кирил Ботев. Те също са важна част от българската история, но остават в сянка от събитията. С живота и идеологията на личността на Владимир Вазов учениците се запознаха чрез специално подготвен и прожектиран филм.

За Кирил Ботев пък научиха, че именно той подарява своята сабя на брат си Христо Войводата, с която революционерът стъпва на Козлодуйския бряг. В 40-минутния урок по родлюбие в Асеновград подрастващите научиха интересни и малко известни детайли за победната битка при Дойран.

Три непълнолетни майки са изоставили бебетата си в Асеновград през миналата година

Близо 200 сигнала за деца в риск са постъпили в Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ в...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално