X
 
 

От Сдружение „Българска история” изнесоха урок по родолюбие

906 0
photo of От Сдружение „Българска история” изнесоха урок по родолюбие
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Непознати за учениците факти от живота, делото и семейството на Васил Левски и на други велики български революционери разказаха по атрактивен начин от Сдружение „Българска история”. Екипът от студенти, ентусиазирани млади хора, разказаха няколко исторически събития на достъпен за подрастващите език.

Урокът по родолюбие в Асеновград е под №200 – юбилеен за Сдружението - и се проведе пред деветокласници от СУ ”Свети Княз Борис I” в града. Лекторите Марио Мишев и Иван Кънчев посочиха, че не е нужно да се помни с абсолютна точност всяка дата, а по-важното е да се знае фактологията на събитията. Темата на лекцията бе свързана с отбелязването на годишнината от обесването на Апостола и с предстоящото честване на 139-тата година от Освобождението на България.

Младеж от Асеновград живее сам, без ток и вода от години

Младеж от Асеновград живее без електричество и вода, изоставен от семейството си. 24-годишният Мартин Василев разказва, че преди пет го...

Акцент се постави върху личността и рода на Васил Левски и неговото семейство. Учениците от Асеновград научиха, че Апостолът е имал двама братя /Христо и Петър/ и две сестри /Марийка и Яна/. Едното от момичетата умира още като малко и затова не е познато на обществеността. Другата сестра – Яна – се омъжва твърде млада и има девет деца, четири от които са починали рано. Братята на Левски – Христо и Петър - били буйни деца, а по-късно и активни младежи. Те създавали немалко грижи на родителите си и също са участвали в различни движения и опълчения, в подкрепа на Апостола.

Гост-лекторите разказаха как Васил Левски е обикалял от врата на врата, за да разпространи идеите и целите си и по този начин е успял да промени консервативното мислене на народа. Други личности, за които екипът от студенти разказа пред тийнейджърите в Асеновград, са братята на Иван Вазов и Христо Ботев – съответно Владимир Вазов и Кирил Ботев. Те също са важна част от българската история, но остават в сянка от събитията. С живота и идеологията на личността на Владимир Вазов учениците се запознаха чрез специално подготвен и прожектиран филм.

За Кирил Ботев пък научиха, че именно той подарява своята сабя на брат си Христо Войводата, с която революционерът стъпва на Козлодуйския бряг. В 40-минутния урок по родлюбие в Асеновград подрастващите научиха интересни и малко известни детайли за победната битка при Дойран.

Три непълнолетни майки са изоставили бебетата си в Асеновград през миналата година

Близо 200 сигнала за деца в риск са постъпили в Отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ в...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Бензинът не спира да поевтинява

За пореден ден цената на бензин А95 върви надолу и тенденцията е да продължава така, показват данните на специализираната платформа fue...

missing image
Въпросите, които Слави трябва да зададе ...

Тази седмица политическата буря в България едва ли ще се успокоява, по-скоро ще се разразява с по-голяма сила. Със сигурност масло в ог...