Откриват до 1 500 нови места за детски градини в София

749
Откриват до 1 500 нови места за детски градини в София
Снимка: НДК

През 2020 г. баните в Овча купел и Банкя ще бъдат цялостно ремонтирани. Освен това, още догодина ще бъдат открити между 1 100 и 1 500 нови места в детските градини в столицата. Това заяви заместник-кметът по културата доцент доктор Тодор Чобанов в онлайн предаването „100 лица за столицата“. Той уточни, че ремонтът на банята в Банкя е вече в ход, а този, на банята в Овча купел предстои да започне в летните месеци на идната година.

6 000 000 лева са осигурени за ремонта на сградата в Банкя, като средствата са привлечени и не са от бюджета на Столична община. Банята в Овча купел, която е един от най-красивите архитектурни паметници на София, предстои да се превърне в научно-образователен център, като втория и третия етаж ще бъдат адаптирани за учебни и научни дейности. За ремонта е сформиран голям екип от експерти в областта на балнеологията и рекреацията, като са осигурени 3,3 млн. лева европейски средства.

Работи се за възстановяване на банята в „Горна баня“, която е знакова за квартала и част от неговата история. Тодор Чобанов е категоричен, че сградата трябва да запази своето предназначение на баня, каквото е и настояването на жителите на района. Там основният проблем е недостатъчният дебит и концесията, която е сключена през 90-те години с бутилираща компания. Остават още няколко години до изтичане на тази концесия и дотогава трябва да бъде намерено работещо решение за съдбата на тази баня.

Относно една от най-актуалните теми през последните дни, а именно съдбата на северното крило на Централната минерална баня в столицата, заместник-кметът посочи, че още в древен Рим термите не са били само място за хигиена, а също и за култура, търговия, срещи и обществени въпроси. Банята е била нещо като съвременния МОЛ. „В този смисъл, най-големите терми, тези на Диоклециан днес са музей на старите надписи. Банята в Атина още 50-те години е трансформирана в музей на народното гръцко изкуство.“, посочи Чобанов, аргументирайки намерението на общината северното крило на сградата да бъде превърнато в музей.

Дебитът на карстовия извор е намалял с над 30% след земетресението през 2012 г. и дори при леки сеизмични събития пътят на водата продължава да се променя. Преди няколко години мазета на съседни сгради са били наводнени с минерална вода.

Столична община отново с големи обещания за детски градини и ясли

През 2016 г. ще се работи за изграждане на нови 8 детски градини и разкриване на 16 яслени групи в тях за прием на 400 деца. Това заяви...

Изчисленията показват, че за нормално обезпечаване на нуждите на минералната баня е необходим дебит от 25 литра за секунда. В момента той е около 12, като осем от тях отиват за свободно ползване от населението на чешмите до банята.

15 нови детски градини ще бъдат изградени до две години

В тази връзка, Тодор Чобанов заяви, че никога в историята на София не са се строили толкова много детски градини, като през последните години. "За съжаление, в първите години на ХХI век е взето грешното решение да бъдат закрити 40 детски заведения. Ако това не се беше случило, сега на практика нямаше да има недостиг на места.", посочи в предаването Чобанов. Той припомни, че за последните 10 години са изградени близо 100 обекта, а през 2019 г. предстои да се работи по нови 15. Така, по думите на заместник-кмета на София, догодина ще бъдат открити между 1 100 и 1 500 нови места в детските градини в столицата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...