Отмениха уволнението на Камен Ситнилки

14662
Отмениха уволнението на Камен Ситнилки
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени уволнението на члена на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски, защото решението не е взето с необходимото по закон квалифицирано мнозинство. На противното мнение е била съдията-докладчик Наталия Марчева, информира БНР.

По време на заседанието магистраите решиха още да се върне административната преписка на Висшия съдебен съвет за продължаване и приключване на производството по дисциплинарно дело. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Камен Ситнилски заведе дело срещу България в Страсбург

Бившият заместник-главен прокурор и настоящ член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски е подал жалба до Европейския съд по пра...

На 13 март Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност на Ситнилски. Той беше уволнен за уронване на престижа на съдебната власт.

Решението за освобождаването му беше взето с 16 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се. Така ВСС уволни свой член за първи път в 23-годишната си история. Представляващият ВСС Соня Найденова каза тогава, че решението за налагане на дисциплинарно наказание се основава на текст от Закона за съдебната власт, според който за взимане на решение е необходимо мнозинство повече от половината от членовете на ВСС. Кадровият орган има 25 членове.

Още тогава Ситнилски каза, че ще обжалва уволнението си.

 

Второ поред дисциплинарно дело срещу Камен Ситнилски

Второ поред дисциплинарно дело срещу уволнения вече член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски тръгва днес, пише "Преса". Тоз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com