Отпускат 3 млн. лв. за сгради в София и Перник, пострадали от труса

3405
Отпускат 3 млн. лв. за сгради в София и Перник, пострадали от труса

Днес се проведе извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане /МКВП/ към Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Заседанието бе ръководено от председателя на комисията - вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Присъстваха еврокомисар Кристална Георгиева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от правителствената информационна служба.

Основен момент в работата на комисията беше приемането на решения за оказване на помощ на най-тежко засегнатите от земетресението хора, чиито имоти са определени за събаряне. "Държавата подкрепя и ще подкрепя и занапред хората, пострадали от бедствия. Това се случи с всички граждани, които пострадаха и чиито къщи бедствията унищожиха. Но трябва да е ясно – държавата помага не защото е длъжна да възстановява частни имоти. Това е изключителна мярка, която правителството прилага, за да подкрепи морално и материално хората след преживяното сътресение." Това заяви пред членовете на комисията вицепремиерът Цветанов. Той допълни, че ще се вземат решения извън стандартите и извън правилника на МКВП, за да имат хората подслон над главите си.

Министър Лиляна Павлова подчерта: "Гражданите ще усетят законовата подкрепа на държавата. Има много критерии - имотите трябва да са законно построени, да са ясни собствеността и дали е единствена. Нужна е пълна яснота и точност за броя къщите, които са с причинени щети, както и за характера на повредите. Приоритетно трябва да обърнем внимание на хората, които са без покрив. Да се предприемат мерки и то много бързо, докато времето позволява, защото през зимата ще е много по-трудно. Еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че подкрепя дейностите на специализираните служби в България и начините им за реагиране при бедствия. Според думите й от много важно значение е, че се отделят повече средства за превенция и подходът е балансиран. "Всяка година е различна, както е различна и честотата на бедствията. В бюджетите се залагат средства за една средна честота. Необходимо е ние, в България, да мислим в посока партньорство и ползване на европейските фондове". Тя разясни практики от други страни, където частните имоти се застраховат и това е основен механизъм за обезщетение. "У нас хората са затруднени, има много социално слаби семейства, затова се разчита и на държавната помощ", уточни еврокомисар Георгиева.

На заседанието беше взето решение за предоставяне на 2 973 470 лева за сгради от областите София и Перник, пострадали от земетресението в края на май. Посочени бяха пропуски във внесените в комисията документи, свързани с искания за възстановителна помощ за частни лица от община Перник. След обсъждания на предложението за събаряне 161 частни къщи в община Перник, беше решено да се формират екипи за допълнителна проверка. Екипите ще бъдат формирани веднага и ще започнат работа в началото на другата седмица. В тях ще бъдат включени представители от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика. Екипите ще работят под ръководството на областния управител на Перник. Специалистите ще извършват проверки на място на сградите, на документацията и на нейната законосъобразност и ще се проведат индивидуални срещи с всички собственици. Ще се изясни статусът на най-тежко пострадалите домакинства и ще се конкретизират начините за държавно подпомагане.

По време на заседанието беше направен обзорен преглед на работата на междуведомствената комисия през първото полугодие. Отчетено беше, че са разпределени 60 445 318 лева за районите, засегнати от най-значимите бедствия от началото на годината. Средствата са за финансиране на спасителните, неотложните дейности и за възстановителни помощи след наводненията в област Хасково и в с. Дъбене, за пострадалите от земетресението на 22 май в област Перник, за районите, засегнати от щорма по Черноморието, от зимните бури и снегонавяванията в различни райони на страната.

Редактор: Яна Баярова

Правителството отпуска още милион за пострадалите от земетресението

Още 1.04 млн. лева са отпуснати за подпомагане на лицата и семействата, пострадали от земетресението на 22 май 2012 г. в областите Соф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com