"Паяците" били само за леки коли, затова не вдигали джипове

35536
"Паяците" били само за леки коли, затова не вдигали джипове

Самите „паяци” имат определена носимоспособност, т.е. по-тежки автомобили, например джипове, повечето „паяци” не могат да вдигат. Това каза общинският съветник от „Синята коалиция” в Столичен общински съвет Вили Ликов, предаде Фокус.

Хората обикновено казват: „защо вдигат моята кола, която е обикновена Жигула, а не вдигат на тоя баровец”, но не е така. Миналата година беше закупен един „паяк”, който може да вдига и по-големи автомобили, но повечето машини, с които е оборудван Центърът за градска мобилност (ЦГМ), могат да вдигат по-леки автомобили, каза той.

Това е продиктувано от гледна точка на сигурността, защото може да се повреди „паякът” и да се изтърве колата. Това е причината, поради която вдигат някоя кола, а не вдигат друга, която е по-луксозна. Винаги, когато има сигнал отнякъде и ги повикат за неправилно паркиран автомобил, се отзовават, по моя информация, каза Лилков.

Паяците работят предимно до паркингите и това е оправдано с това, че разходите са по-малки и задръстванията, които предизвикват самите „паяци”, са по-поносими, отколкото, ако тръгнат да кръстосват из целия град. Въпросът е, че трябва да се организират повече наказателни паркинги, обясни общинският съветник.

С промените в Наредбата за паркирането „паякът” през работното време на синята зона няма да вдига заскобените автомобили, което ще намали натиска на „паяците” върху синята зона. Като се заскоби един автомобил, който не си е платил таксата или е просрочил, той няма да се вдига, докато не си плати собственикът. До сега правилото беше, като е паркирал, не си е платил и му се сложи скоба, след половин час може да се вдигне. Това няма да бъде така, само ще се вдигат автомобили, които са неправилно паркирали, както е по правилник, обясни още Вили Лилков.

Хората могат да сигнализират за неправилно паркирана кола в ЦГМ и би трябвало да дойдат и да вдигнат колата. Това е основно задължение и на „Пътната полиция”, каза още Вили Лилков.

Столична община е на финансова загуба от работата на „паяците”, допълни Ликов.

В Центъра за градска мобилност (ЦГМ) към общината като се калкулира цената на „паяка”, разходите за неговото поддържане, разходите за неговото обслужване и в крайна сметка като се сложи срещу това какви пари се получават от санкциите, досега дейността на паяците не е на печалба, каза той. Ако ЦГМ печели от нещо, то е основно от служебния абонамент, който наистина е скъп, обясни Лилков.

„Ако се сметне колко коли могат да се вдигнат дневно и, че най-малко по трима души, от които най-малко един е полицай, на две смени трябва да работят на един „паяк”; сметнете им заплатите, осигуровките, разходите по автомобила, сложете и цената на самия автомобил, защото като се направи тази инвестиция, тя после трябва да се върне, ще видите, че общината е на загуба”, посочи Лилков.

„Това личи от отчетите, които ни дава ЦГМ. Аз не съм техен адвокат, но те могат да ви покажат отчети, които са показвали пред нас, от които се вижда, ако се вярва на числата им, че „паяците” не носят печалба, те по-скоро са за въвеждане на ред. Ако се види един „паяк” колко струва, за колко време се амортизира и съответно какви приходи има от дейността му, той не е на печалба”, допълни общинският съветник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com