Пак протести на тема "ще ни откраднат децата"

4610
Пак протести на тема "ще ни откраднат децата"
Снимка: БГНЕС

В няколко големи и по-малки български града днес, 7 септември, имаше протести по темата "права на децата", съобщава БНР. Става въпрос за София, Бургас, Варна - в Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, а в Русе автошествие до Дунав мост. Причината са плановете за промени на общо 27 закона.

В столицата протестът беше пред Народното събрание и доведе до блокада на бул. "Цар Освободител". В Бургас млади семейства с деца протестираха против Стратегията за детето, която според тях "управляващите прокарват чрез изменения в наредби и нормативни актове".

Норвежкият съд върна децата на де факто първата българка, станала известна заради "Барневерн"

Норвежкият съд отсъди в полза на нашумялата чрез социалната мрежа Facebook и телевизиите българка Цветелина Оланд по казуса с отнетите ...

"Управляващите казаха, че стратегията за детето е спряна, но в същото време гласуваха изменения в 29 нормативни акта, които са пряко свързани с нея", каза Бисер Русенов от Организацията за закрила на българските граждани, която е инициатор на протеста.

Протестиращите са против да има сексуално образование в ранна детска възраст и готвят голям протест в София в края на месеца. А във Варна тръгнаха да искат от Конституционния съд да ги защити от това нормалните семейства и приемните са с еднакви права, а деца се отнемат от родителите и по анонимни сигнали на съседи. Протестното шествие премина през централната част на града покрай общината, където хората оставиха детски играчки и продължиха до офиса на норвежкото консулство в морската столица. 

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че се противопоставят на "неверните твърдения" в публичното пространство по повод промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от първи януари и че те са с подкрепа на децата и техните семейства.

"В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик). Социалните работници и полицията извеждат деца от семействата им само ако животът и здравето на детето са застрашени", гласи основата на позицията.

Моята лична стратегия за детето

Термините "риск от увреждане", "риск от изоставяне", "емоционално насилие" или "бедност" да не бъдат довод за отнемане на дете. Това по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...