Пандемията спаси поне 1000 човешки живота на пътя

2531
Пандемията спаси поне 1000 човешки живота на пътя
Снимка: БГНЕС

С 1000 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили в България през 2020 г. През 2020 г. се отчита намаление с близо 30% на пътния травматизъм у нас в сравнение с данните от предходната 2019 г. Това съобщи председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова в сутрешния блок на телевизия „Европа“. По думите ѝ съществено влияние са оказали мерките, свързани с разпространението на пандемията, но и редица действия за подобряване на контрола и инфраструктурата в страната.

Намалението при броя тежки катастрофи е с близо 1000 при сравнение на данните между 2019 и 2020 г. Жертвите от тези инциденти са с 30% по-малко, а с 1400 намаляват ранените на пътя. „Тези данни не са повод за радост или успокоение, но бележат тенденция, която с всички налични средства трябва да задържим и през 2021 г.“, подчерта Малина Крумова.

Le Figaro: Пандемията от Covid-19 е далеч от историческите демографски катастрофи

Никой не може да отрече, че пандемията на Covid-19 няма аналог в съвременната история, поне по начина, по който е промени живота на хор...

Интерактивна карта вече обединява информация за всички пътнотранспортни произшествия в страната. „Екипите на Пътна полиция са оборудвани със специални таблети като отразяват точните GPS координати от всеки пътен инцидент. На база на това в ДАБДП е създадена интерактивна карта, която се обновява на ежедневна база и отразява всички критични точки в страната“, обясни още Малина Крумова. Предстои тя да бъде публично достъпна, а към момента се използва за анализите, които се извършват в Агенцията. Председателят на ДАБДП бе категорична, че само МВР разполага с база данни за тези локации и това е единственият точен начин за извършване на последващ анализ.

До две години ще бъде създадена електронна система, през която гражданите ще могат да подават сигнали за нередности на пътя, които ще постъпват директно към компетентните институции. Това е предвидено в промените в Закона за пътищата, които вчера Народното събрание прие на първо четене. „Предвиждаме още разширяване на процедурите и обхвата на одитите по пътна безопасност, които са реалните механизми за увеличаване на превенцията и повишаване на безопасността на пътната инфраструктура“, подчерта още председателят на държавната агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...