Панов поиска от Цацаров проверка за твърдения на адвокат за корупция

2061
Панов поиска от Цацаров проверка за твърдения на адвокат за корупция
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да извърши проверка по твърденията на адвокат Ирена Савова, че във ВКС има корупция. Това се разбира от съобщение на пресцентъра на съда.

Адвокат Савова твърди, че "колеги" са ѝ предлагали "приятелска помощ" за решаването на дело във Върховния касационен съд (ВКС), срещу процент от материалния интерес. Изявлението на защитника е пред в. "Труд" и съвпадна с поредната кампания срещу Панов. Савова твърди, че тя отказала и в отговор получила определение по водения от нея процес, с което случаят не се допуска до последна инстанция.

Лозан Панов: Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори

"Ако аз спра да говоря, ще бъда последният, който говори. В България ние имаме своето министерство на Народното просвещение и пропаганд...

Става въпрос за гражданско дело, по което страна е самата адвокатка. Тя спори с МБАЛ "Хасково" АД за това дали болницата ѝ дължи 516 769,10 лв. за процесуално представителство по заведено от лечебното заведение гражданско дело, разкриват от ВКС. На две инстанции искът е признат за основателен до размер на 26 531,46 лв, след което през 2016 година Савова се обръща и към третата инстанция, като определението е от 24 март.

"Съдебният състав на ВКС се е произнесъл в рамките на компетентността си по реда на чл. 288 от ГПК, която не позволява преценка по съществото на спора (в това производство не могат да се обсъждат правилността на фактическите и правни изводи на въззивния съд), като съдът е преценял само дали са налице изчерпателно посочените в закона основания за допустимост. При изготвянето на акта си съдебният състав се е ръководил единствено от приетите за установени факти по делото, закона, вътрешното си убеждение, съобразно установените етични стандарти, без да дава основание за съмнение в неговата безпристрастност", заявяват от върховния съд.

На 24 април 2017 г. във ВКС адвокат Савова внася искане за допълване на постановеното определение. И с писмо от същата дата до председателя Лозан Панов настоява молбата ѝ за допълване на определението да бъде разпределена на друг състав с оглед избягване на съмнения в безпристрастността на състава.

Адвокатката обосновава искането с писмото, което е получила по имейла с определението на ВКС и с придружителния текст: "Адв. Савова, отхвърлихте топ оферта, сега четете и ревете". То е изпратено от адрес vks-oficialen@mail.bg на 24 март 2017 г. в 18.57 ч.

Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров

Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага на прокурорската колегия и правосъдния министър Цецка Цачева да започнат процед...

Лозан Панов е отговорил на адвокат Савова, че официалните адреси на електронните пощи на Върховния касационен съд са посочени на интернет страницата на съда, където се публикуват и постановените съдебни актове със заличени данни. Домейнът на ВКС е vks.bg и съдът няма електронна поща в mail.bg и имейлът, от който е получила писмото не е на съда. В отговора си той посочил, че по същество мотивите, изложени в молбата ѝ, са за отвод на съдебния състав. "Основанията за отвод са регламентирани в чл. 22 от ГПК, от който е видно, че преценката дали следва да се самоотведе от разглеждането на определено дело принадлежи на съответния съдия, като председателят на ВКС не разполага с нормативноустановена компетентност да се намесва в нея", е написал Лозан Панов на Ирена Савова.

Освен това от съда са направили справка в деловодната си система, която е установила, че определението по делото на Савова е публикувано на сайта на ВКС на 24 март в 10.02 ч. Документът е със заличени лични данни, какъвто е и полученият от адвокат Савова на електронната ѝ поща същия ден в 18.57 ч. Така всеки е имал достъп до определението и би могъл да го изпрати на Савова.

"Както и самата адв. Савова би трябвало да знае като юрист, председателят на Върховния касационен съд не е орган, който има правомощия и механизми да извършва разследване за това кой и с какви мотиви изпраща на граждани копирани от страницата на съда актове със заличени лични данни чрез електронна поща, която не е на ВКС", заявяват още от съда.

На 4 май 2017 г. адвокат Савова прави искане за отвод на съдебния състав по делото. И с определение от 12 май 2017 г. върховните съдии Жива Декова, Илияна Папазова и Майя Русева се отвеждат от по-нататъшни процесуални действия по делото. В акта си те заявяват следното: "Постъпилата молба с вх. № 4973 от 04.05.2017 г. от касатора Ирена Иванова Савова, придружена от копие от изпратеното до нея по електронна поща писмо, съдържащо набеждаващи внушения, че изпращачът на същото е от ВКС, изричното заявление на молителката, че се съмнява в безпристрастността на съдебния състав, както и последвалата медийна кампания, са единствената причина членовете на настоящия съдебен състав да се отведат от разглеждане и произнасяне по постъпилата молба с вх. № 4535 от 24.04.2017 г. с искане за допълване на постановеното определение по чл. 288 ГПК. Считаме поведението на касатора за недопустимо и далеч надхвърлящо етичните стандартни, още повече че самият касатор е адвокат. Доколкото същото пряко засяга нашата чест, уврежда доброто ни име и накърнява авторитета на институцията, така предприетите действия от страна на касатора, които лично ни злепоставят и предизвикват възмущение, биха могли да повлияят на безпристрастността ни. С оглед на това и предвид дългогодишния ни навик да се чувстваме предимно съдии, за да гарантираме на молителката обективност, се отвеждаме от извършване на по-нататъшни процесуални действия по делото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com