Парите за второто саниране вече са разпределени

3694
Парите за второто саниране вече са разпределени
Снимка: БГНЕС

Парите за повишаване на енергийната ефективност на сградния фонд в България, които ще бъдат получени по линия на бъдещия план за възстановяване и устойчивост, вече са разпределени. В момента се изготвят и критериите за кандидатстване. Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова, която участва в онлайн дискусия с управителния съвет на Националното сдружение на общините и няколко министерства, предаде в. "24 часа".

За саниране ще отидат 3 млрд. лева, като 1,7 млрд. лева от тях т.е. над половината са предвидени за жилищни сгради. 1,530 млрд. лева от тези пари са за блокове, а 103 млн. лв. - за частни къщи. Средства за саниране на частни къщи се дават за първи път. А по първата програма за саниране на блокове отидоха 1,9 млрд. лева - за 2022 блока.

Ако България бъде одобрена от ЕС, санирането ще е безплатно за гражданите

Доплащането, което трябва да се направи от собствениците на жилища в санирани жилищни сгради, ще се поеме от бъдещия Национален фонд за...

С 417 млн. лв. ще се финансират публични здания, а над 282 млн. лв. са средствата за промишлени предприятия. 452 млн. се предвижда да се насочат за енергийно ефективно улично осветление, включително въвеждането на интелигентни системи за неговото управление, стана ясно още от дискусията.

От думите на зам.-министър Деница Николова стана ясно, че на фокус ще бъдат чакащите проекти в Българската банка за развитие, както и тези в листите на чакащите по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.". Става дума за над 3000 блока в страната, които вече са си регистрирали сдружения на собствениците, кандидатствали са и са одобрени, но парите в националната програма не са стигнали за тях. Собствениците на жилища в тези блокове също няма да доплатят нищо. Средствата по новия план ще стигнат за около 90% от проектите, но за остатъка се търсят пари от специален фонд.

За 282-та милиона лева за промишлени предприятия предимство ще имат по-големите, които са с по-голям сграден фонд, тъй като те ще имат най-голям ефект върху намаляване на вредните емисии.

Мерките, които ще се прилагат в публичния сграден фонд, ще се изпълняват в партньорство или самостоятелно от общините и секторните ведомства. 70% от ресурса от 417 млн. лв. е за публични административни сгради, а по 15% от него ще са за културна и спортна инфраструктура. Бенефициенти на парите за улично осветление ще са общините, като при тези проекти се допуска и публично-частно партньорство. Там предимство ще имат проекти, които предвиждат интелигентни системи за управление, видеонаблюдение и безжичен интернет.

Европейската комисия съветва България да продължи със санирането

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com