Патриарх Неофит: Днес е ден за благодарност пред светите братя Кирил и Методий

2482
Патриарх Неофит: Днес е ден за благодарност пред светите братя Кирил и Методий
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит поздрави българския народ по случай 24 май, предаде БГНЕС. 

„Особено е мястото, което Денят на буквите заема в празничния ни календар и във всяко българско сърце. За нас това е ден на светла и най-чиста радост. Ден на благодарност пред светите братя Кирил и Методий и всички техни ученици и следовници от далечното ни минало и до днес. Ден на признателност за техния подвиг в просвещаването на българския християнски род, за боголюбивото им и родолюбиво дело, което не е секвало за миг и в най-тежките дни и години от превратната ни история. Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете“, заяви патриарх Неофит.

Той подчерта, че в този празничен ден светата ни Православна църква и цялото ни общество заедно отдаваме дължимото на всички, които посвещават живота, силите и талантите си, за да продължават и сега равноапостолното дело на светите Седмочисленици и всички колоси на българския християнски дух, изковали в далечните векове основите на нашата висока православна духовност и култура.

„С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания“, каза патриархът.

Той призова да пазим заветите на славните ни предци и всякога помнете, че сред всичко онова, което е допринесло за съхраняването и оцеляването ни като народ, страна и Църква, най-голям е приносът именно на родната ни писменост, духовност и култура.

„Вдъхновявайте се от делото от българските и славянски първопросветители, ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят“, призова още патриархът.

„Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благоволи, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на светите Братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България! Молитвите на светите равноапостолни славянобългарски първоучители Кирил и Методий и Божията благодат и велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!“, заяви в обръщението си по случай 24 май патриарх Неофит.

Председателят на Народното събрание също поздрави българите по повод 24 май. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com