Павлова: Участъкът Шумен-Белокопитово ще бъде готов до няколко седмици

9137
Павлова: Участъкът Шумен-Белокопитово ще бъде готов до няколко седмици
Снимка: БГНЕС

Доизграждането на АМ „Хемус” от Ябланица до Белокопитово е приоритет на правителството. Освен отсечките от новото строителство, в следващите седмици ще бъде завършен участъкът Шумен - Белокопитово, който е 5 км магистрален участък и има голям пътен възел с разгърната площ от около 10 км. Това заяви на парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова за промяна в трасето на автомагистрала „Хемус", предаде "Фокус".

„Той се изгражда изцяло със средства от държавния бюджет и от август месец ще имаме пуснато в движение още един участък от АМ „Хемус”, добави тя.

Павлова: Северната тангента върви в срок

Изграждането на Северната скоростна тангента върви при спазване на всички графици и срокове. Това каза Лиляна Павлова, министър на реги...

Павлова подчерта, че новоизграждащите се участъци са разделени на три самостоятелни етапа. Тя уточни, че целта е трите етапа, част от общо направление, което е 252 км с индикативна стойност 1 млрд. 840 млн. лева, да бъдат разделени на 8 ЛОТ-а. „Първите два ЛОТ-а от първия етап е участъка от Ябланица до разклона Плевен – Ловеч. Тръжната процедура беше обявена, от нея имаше обжалвания и това е причината към днешна дата да не приключила”, обясни министър Павлова и допълни, че сега тя е възобновена и преминава на два етапа.

„На първият етап от всички подадени оферти се прави подбор по т.нар. къса листа на фирмите, които отговарят на изискванията. Този етап също приключи. Фирмите са избрани и бяха поканени да предоставят своите оферти. Срокът е края на август и след това от септември нататък ще довършим окончателната оценка на тези оферти. След което тези, които преминат на техническия етап, ще бъдат отворени и финансовите оферти. Надявам се след най-късно до края на тази година да имаме избран изпълнител за тези два ЛОТ-а за първите 60 км от този участък”, коментира Павлова.

За следващите два етапа тя уточни, че вторият касае участъка от разклона Плевен – Ловеч до Велико Търново и е с дължина 85 км, а най-дългия е от Велико Търново до Белокопитово с дължина 110 км. „Те са в процес на проектиране, на финална фаза. Именно в участъка при Велико Търново в резултат на общественото обсъждане и получените предложения, проектантите допроектират участъка, за да може магистралата да мине по-близо до Велико Търново, но това по никакъв начин не касае първите два ЛОТ-а от етапа на строителството, тъй като те са самостоятелно обособени”, увери министър Павлова.

Тя подчерта, че тяхната цел винаги е била всеки един етап да бъде самостоятелен, за да може при осигурен финансов ресурс, да може да се строи етап по етап. „Паралелно с това допроектиране, е възложена оценка за въздействие върху околната среда. Обществените обсъждания преминахме, надяваме се да получим положителното решение на ОВОС”, каза още Лиляна Павлова.

Тунелът под Шипка е сред приоритетните обекти

1,6 млрд. лева се дават за подобряване на пътната инфраструктура, тунелът под връх Шипка е сред приоритетните обекти. Това посочи в Ста...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com