Павлова: За 2 месеца имаме 26 нови свлачища

9558
Павлова: За 2 месеца имаме 26 нови свлачища
Снимка: БГНЕС

Тепърва предстои да се прави анализ на щетите и необходимите средства. Към момента в общия ни регистър има регистрирани над 1850 свлачища. Информацията съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред журналисти в парламента.

Само за последните 2 месеца има над 26 новоактивирали се свлачища. По пътищата Кричим - Девин и Асеновград - Чепеларе всяка нощ, включително и тази, има активирани свлачища.

Нужни са 300 млн.лв. за трайно справяне със свлачищата, заяви Павлова

1851 свлачища заплашват хората в страната, от които новите са 26. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Ли...

Бяха пояснени и начините, по които става финансирането за свлачища. Те са два. "Единият е по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, вторият начин е този, който подготвяме АПИ, МРРБ и общините да бъдат бенефициенти по новата ОП "Околна среда", в която има предвиден ресурс за мерки по преодоляване и превенция на свлачища и свлачищни процеси. Трябва да разчитаме и на бюджетен ресурс, който е изключително ограничен", поясни Павлова.

Относно това, че се очаква обилен снеговалеж в Кърджали и Хасково, министъра обясни, че и през тази нощ е имало обилен снеговалеж и превантивно е затворено тежкотоварното движение по пътя към Смолянска област.

Само за тази нощ допълнителната снежна покривка е над 25 см., съобщи още Павлова. Тя добави: "В Смолянска област продължава да вали сняг, републиканските пътища, обаче не са затворени, проходими са в зимни условия и там няма проблем. Там, където общините поискат съдействие за по-малките населени места, до които няма достъп, ще окажем съдействие. Те имат ангажимента за общинските пътища".

Всяка община ще подаде исканията си, съгласно реда на Междуведомствената комисия, информира агенция "Фокус".

Павлова: Ситуацията е критична

Има свлачища и срутвания след дъждовете в цялата страна, ситуацията е критична. Това каза пред БНТ Лиляна Павлова. Тя посочи, че се съб...

„Сумите, които бяха казани общо на заседанието на МС не са само за почистване на снега. Те включват разчистването на свлачищата, почистване на речните корита, както и превенция. Превантивно трябва да бъдат почистени коритата на реките, за да не се случи заливане и щети като миналата година", каза още министърът на регионалното развитие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com