Пазаруването за Великден - кои са признаците за некачествени продукти

1648
Пазаруването за Великден - кои са признаците за некачествени продукти
Снимка: Pixabay.com

"Потребителите трябва да са с повишено внимание при закупуване на хранителни стоки при предстоящите празници." Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна. Тя допълни, че при избора си на месо трябва да се обръща внимание месото да бъде с добър външен вид без потъмняване, без ослизяване, с миризма типична за вида на месото, да се обръща внимание на начина на съхранение, при опакованите продукти да се обръща внимание на срока на годност, температурния режим на съхранение, ако месото е замразено трябва да се съхранява в минусови хладилни съоръжения, ако е охладено - в плюсови хладилни съоръжения.

При яйцата трябва да се обръща внимание дали с всяко яйце е маркирано и дали е изписан номерът на животновъдния обект и начина на отглеждане.

"Не целувайте иконите". Ето какви са съветите на властите за Великден

При ритуалите около Цветница и Великден да не се целуват иконите, препоръчват здравните власти на Българската православна църква, Това ...

„При опакованите яйца трябва да се гледа етикета, срок на годност до 28 дни след снасянето, клас, само клас А могат да се предлагат в търговска мрежа, да бъдат чисти, чели, без пукнатини.

Яйцата трябва да се съхраняват в климатизирани помещения до 18 градуса температура. Боите за яйца също трябва да обръща внимание на етикета, срока на годност, състава. Забранени за влагане в бои за яйца са Е127, Е123, Е160Б, Е173, Е180. Козунаците също ако са опаковани трябва да бъдат етикетирани в съответствие с изискванията на регламент 1169, ако са подсладител трябва на етикета да е обозначено, че са с подсладител, в състава да бъдат всички съставки обозначени, може да се влага оцветител бета каротин Е 160 А“, разясни още д-р Димова.

По отношение на предстоящия сезон директорът на ОДБХ – Варна заяви, че все още няма постъпили заявления за започване на дейност на обекти разположени на територията на курортните комплекси.

„Проверките в заведенията за обществено хранене си извършват и в момента. Следи се за приготвяне и предлагане на безопасна храна, хигиенното състояние на обектите, срокове на годност на храните, условия на съхранение на храните, лична хигиена на персонала и спазване на противоепидемичните мерки“, каза още д-р Златина Димова и допълни, че към момента не са констатирани несъответствия при извършените проверки.

Бабините съвети за най-лъщящите и красиви великденски яйца

Какво би бил Великден, ако липсваха онези панери, преливащи от шарени яйца?! Боядисването на великденските яйца е сред любимите забавле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com