Пеевски няма кредити при нас, твърдят от КТБ

22872
Пеевски няма кредити при нас, твърдят от КТБ
Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски няма фирми на свое име и съответно няма кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Личните кредити на "Бромак" и други дружества на Цветан Василев са в рамките на регулациите. Това заяви Георги Христов (на снимката вдясно), изпълнителен директор и член на УС на КТБ, предаде БГНЕС.

Тази дейност е била обект на проверки от одитни институции, от Комисията за финансов надзор и на рейтингови агенции. Не е забранено акционер да има кредити в банката, допълни Христов.

Делян Пеевски, доколкото знам, няма право да има дружества, аз за такива регистрации не знам. А това, което той си е позволявал да каже и неговата майка е, че притежават медийна група. Тази група е собственост на Ирена Кръстева, а Пеевски няма официално дружество. Не мога да ви кажа каква е експозицията на дружество или дружества на кредитите на Кръстева, но мога да ви кажа, че проблем с тях няма и тези кредити не са свързани с медийни проекти, каза още Христов.

По думите му проблемните кредити са тези на "Булгартабак".

"Това са две експозиции на лица, които формално нямат нищо общо с Пеевски и представляват 0.52% от общия ни кредитен портфейл на обща стойност между 25 млн. лв. и 28 млн. лв. Имахме редовно погасяване по кредитите допреди месец, но след като последва неплащане, ние предприехме мерки за контакт с тях и за блокиране на съответното обезпечение. Когато изтекоха сроковете на доброволно плащане започнаха тези "маньоври" не на самите дружества, а имам предвид действията на досъдебното производство", уточни той.

Христов нарече влизането на прокурори и полицаи в сградата на КТБ "нескопосано шоу" и заяви, че оттук нататък банката ще съдейства на държавата в рамките на закона.

Смешно, безумно и възмутително е да се каже, че Василев бил поръчител на Пеевски, отговори Христов на друг въпрос. Че кой убива длъжника си, господа, запита той. "Стройтрансгаз" и "Газпроект Юг" нямат кредити в банката, подчерта Христов.

Василев има и други дейности, освен банковата. Банката не кредитира БТК, дружеството има достатъчно дългове, оставени от предишните си собственици, които сегашните обслужват надлежно. За парите на енергийните предприятия в КТБ – общият размер на суми и депозити, които са привлечени от държавни дружества, е под 2% от общата база привлечени средства. Христов заяви в отговор на въпрос на медия, че има процедура за отчитане на търговски зависимости и КТБ спазва законите. Той също така каза, че срещу банката има "безпрецедентна медийна атака".

Финансовият консултант на КТБ Любомир Денев заяви, че до момента банката не е претърпяла никакви вреди като институция.

Припомняме, че на 13 юни прокурори и полицаи извършиха мащабни проверки в сградата, където се помещават офисите на КТБ и редакциите на телевизиите ТВ7 и НюзNews7. В същия ден прокуратурата задържа трима обвиняеми за подготвяно убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. По-късно те бяха освободени. Появи се и информация, че Пеевски е поръчал убийството на Цветан Василев, на когото (според различни данни) вероятно дължи около 700 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com