Пилотно държавата ще обслужва неохраняемите плажове

8254
Пилотно държавата ще обслужва неохраняемите плажове
Снимка: Getty Images / Guliver

Пилотно тази година държавата ще обслужва плажове, които нямат стопани, съобщи областният управител на Добрич Недко Марчев. Това е решено на проведено заседание в регионалното министерство, на което, освен експерти от министерството, са участвали и областните управители на трите морски области – Добрич, Варна и Бургас, предаде Стандарт нюз.

„В момента се събира информация от общините, като критериите, по които ще се определят кои от плажовете без стопани ще бъдат подсигурени с медицинско и водно спасяване от страна на държавата са няколко, сред които е и посещаемостта на плажа" – поясни Марчев. Той добави, че тази година се подновяват договори за плажове след процедура, там, където са изтекли сроковете за стопанисване, но различното е, че плажните ивици се дават само за година.

Плажовете по Черноморието с най-много 20-годишни концесии

Морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория могат да се поддържат и управляват чрез предоставяне на концесия за услуг...

„Причината за краткия срок е новата нормативна уредба, която се готви в тази посока. Предстои сформиране на комисия, която ще има за задача до есента да извърши пълно обследзване на плажовете на страната, да изготви кадастрални карти, да бъдат определени с точност и физическите параметри на плажовете" – каза още добричкият губернатор. Той добави, че очаква в пилотната програма да попаднат и плажове от Добричка област, където ще се подсигурява обслужване от държавата. Плажовете, които са безстопанствени се обозначават с табели като неохраняеми. На територията на област Добрич има общо 35 плажа, от които 18 са без стопани. Половината от неохраняемите плажни ивици са на територията на община Шабла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com