Плевнелиев: Категорично няма да променя указа си

25685
Плевнелиев: Категорично няма да променя указа си
Снимка: БГНЕС

България има своето семейство и това е Европейският съюз. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама” по БНТ.

Президентът определи случващото се в Крим като анексиране. „Това е истината. Анексиране означава насилствено присъединяване на територии от една държава на части от териториите на друга независима държава чрез нарушаване на международното право. И това се случва пред очите на целия свят. Видяхме как Русия изпрати войски. Беше организиран незаконен референдум”. По думите на президента, Косово и Крим са различни случаи.

Местан: За разлика от Борисов аз не съм крадец на чужди квоти

Очаквам законът да възтържествува, защото указът на президента Плевнелиев е в нарушение на закона т.е. в нарушение на Изборния кодекс. ...

„Моята позиция е базирана на международното право. Позицията ми е България да има балансирана позиция, но можете ли да търсите баланс между спазването и неспазването на закона. България има своето семейство и това е Европейският съюз. Притеснен съм, че някои български депутати, които обявиха, че България никога няма да се кара с ЕС и никога няма да се кара в Русия, като че ли още не са разбрали, че ние си имаме семейство и от 7 години сме член на Европейския съюз.”

Много е важно да си даваме сметка, че ЦИК не може да бъде третирана и разделяна само заради въображението на един или друг законотворец. „ЦИК не е двукамарна, тя е една. В нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно”, добави президентът. „Спазих духа на закона. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече използвайки с джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Позицията ми е в подкрепа на изборните традиции в България, на институциите и на законите. Аз си свърших работата. Очаквам и Народното събрание да си свърши работата”, каза още Плевнелиев. „Категорично няма да преработя указа си. Назначих 15 члена в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих Конституцията”, допълни президентът. По думите му, с действията си президентът не заема страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com