Плевнелиев обясни на Барозу какви сме европейци

6049
Плевнелиев обясни на Барозу какви сме европейци

В България и не само на ниво политици, но и на ниво обикновени хора, семейства, културата на стабилност е налице. Тя се изповядва от всички.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Плевнелиев обясни на ръководителя на ЕК какво означава това: "Че вие винаги може да разчитате, че България е остров на стабилност". "България допринася за стабилността в региона, в Европа като цяло. Ние сме една от трите държави, които отговарят на маастрихтските критерии. България се ползва с добро име на пазарите", подчерта Росен Плевнелиев и даде за пример сделката с държавните облигации.

София вече си има и втора линия на метрото

С пищно тържество в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу беше открит вторият метродиаметър на сто...

Президентът изтъкна още, че страната ни е "единствената държава, която успя да постигне нещо, което някои европейски държави тепърва ще трябва да правят". Така той пресметна, че преди 10 години държавният дълг е "80% от Брутния национален продукт, а днес е 16% и то във валутен борд, без да имаме възможности да правим девалвация, да печатаме пари". "България в последните години успя драматично да намали държавния дълг. Благодарение на реформи и приватизация", подчерта той и дори заяви, че страната ни е пример за това.

Държавният ни глава изтъкна факта, че българите са най–проевропейски настроената в момента нация в Европа. " За мен като президент, директно избран от народа е тотален приоритет европейската интеграция, силният глас на България в Европа, активна позиция и достойно място", каза Плевнелиев. Той посочи, че президентската институция работи в интерес на българска европейска интеграция. Плевнелиев изтъкна и това, че институцията, която ръководи търси и постига национален и политически консенсус по националните дългосрочни приоритети. Той изброи и европейските проекти, по които страната ни работи не само инфраструктурните, но и тези свързани с иновациите, енергийната ефективност, например. "Разбира се подкрепяме Кънектинг Юръп, считаме, че това е един прекрасен инструмент. Надяваме се, че и корабоплаването по Дунава ще бъде фокус на Кънектинг Юръп. Кой друг, ако не този речен коридор, който събира всички европейски държави в центъра на Европа", подчерта той.

Росен Плевнелиев посочи, че изборите за парламент, за главен прокурор и нов ВСС са много важни. Той заяви пред Барозу, че България ще постигне добри резултати. Страната ни разчита и за подкрепата за Шенген и очаква "реална оценка и подкрепа на ЕК и държавите - членски".

Жозе Мануел Барозу отново посочи, че откриването на метрото е символ на отношенията между ЕС и България и свидетелство за солидарността и аспектите на Европа 2020. "Благодарение на тези европейски пари, едно похарчено евро може да има ефект в различни посоки и за икономическото благосъстояние и за опазването на природната среда и за благоденствието на хората", каза председателят на ЕК.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com